Skip to main content
search
VijestiSvijet

EU ETS će koštati pomorsku industriju milijarde

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Troškovi nove šeme trgovanja emisijama (ETS) Evropske unije (EU) za pomorsku industriju mogli bi biti u milijardama, prema prognozama International Transport Intermediaries Club-a (ITIC).

Prošireni EU ETS, koji stupa na snagu 1. januara 2024., postaviće godišnje apsolutno ograničenje emisije štetnih gasova (GHG) za brodove od 5.000 gt i više koja pristaju u lukama EU. Međutim, njegova implementacija stvara tenzije između brodovlasnika i čartera, posebno oko ugovora o čarteru kako bi se osigurala pravedna raspodjela troškova i pravnih rizika.

Robert Hodge, generalni direktor ITIC-a, vjeruje da je od vitalnog značaja da operateri brodova poduzmu potrebnu pažnju kako bi osigurali da se bilo koji od ovih rizika ublaži.

ITIC-ovo upozorenje dolazi na marginama posljednjeg sastanka BIMCO-ovog dokumentarnog odbora, koji uključuje ITIC i druge učesnike u brodarstvu. Tokom sastanka, BIMCO je usvojio ETS klauzulu o dozvolama za svoj ugovor o upravljanju brodom, SHIPMAN, i tri ETS klauzule prilagođene za čarter stranke.

Klauzule imaju za cilj da olakšaju saradnju i pruže jasnoću i sigurnost između strana kako novi propisi stupe na snagu, mijenjajući način na koji industrija radi kako bi se postigla usklađenost i smanjile emisije.

EU ETS dolazi kao rezultat sve veće regulative koju nameće IMO i EU kada je u pitanju smanjenje štetnih gasova za brodove koji prolaze kroz evropske vode i pristaju u evropskim lukama.

Izvor: Offshore Energy

Podijeli vijest:

Leave a Reply