Skip to main content
search
VijestiSvijet

EU pokreće misiju Crveno more Eunavfor Aspides

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Evropski savjet EU je juče pokrenuo pomorsku operaciju sigurnosti Eunavfor Aspides kako bi obnovio i zaštitio slobodu navigacije u Crvenom moru i Zalivu.

Operacija Aspides osiguraće prisustvo mornarice EU u području i pružiće pomorsku situacijsku svijest, pratiće plovila i štititi ih od mogućih napada u više domena na moru.

Josep Borrell, visoki predstavnik za spoljne poslove i sigurnosnu politiku, rekao je: “Sa pokretanjem Eunavfor Aspides, Evropska unija brzo odgovara na potrebu za obnovom pomorske sigurnosti i slobode navigacije u visoko strateškom pomorskom koridoru. Operacija će imati ključnu ulogu u zaštiti trgovinskih i sigurnosnih interesa, u korist EU i šire međunarodne zajednice.”

Operacija će biti aktivna duž glavnih morskih komunikacijskih linija u tjesnacu Baab al-Mandab i tjesnacu Hormuz, kao i u međunarodnim vodama Crvenog mora, Adenskog zaliva, Arapskog mora, Omanskog zaliva.

Komandant operacije biće komodor Vasilios Griparis, a komandant snaga biće kontraadmiral Stefano Costantino. Sjedište operacije biće u Larisi, Grčka.

Operacija Aspides će usko koordinirati sa Eunavfor Atalanta kako bi doprinijela pomorskoj sigurnosti u zapadnom Indijskom okeanu i u Crvenom moru.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply