Skip to main content
search
VijestiSvijet

EU želi ,,zelene“ balkere

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Projekat GAMMA predstavlja ambiciozan poduhvat evropskih brodarskih kompanija i naučnika sa ciljem prelaska balkera na klimatski neutralna goriva i zelenu energiju.

Posao je započet u januaru ove godine, a ukupan budžet iznosi 17 miliona eura.

Projekat je oročen na pet godina, a za realizaciju projekta izabran je jedan od balkera kompanije Topic veličine 60.000 DWT-a, koji će poslužiti za izradu studije o transformaciji postojećih plovila.

Evropska komisija podržava ovu inicijativu kao dio šireg napora da pomorski sektor preusmjeri svoje poslovanje ka održivim praksama.

Kjartan Due Nielsen, menadžer za inovacije u islandskoj inženjerskoj kompaniji Verkis, koja predvodi GAMMA projekat, izjavio je: “Nadogradićemo balker visoko inovativnim tehnologijama i tokom demonstracione kampanje dokazaćemo da je moguće zamijeniti pomoćne generatore novim sistemom koji radi na e-goriva.”

Ključni elementi projekta uključuju instalaciju novog sistema za gorivo koji će koristiti amonijak i zeleni metanol, a koji će u toku ciklusa biti pretvoreni u vodonik pomoću tehnologije krekera i reformera. Vodonik će zatim biti prečišćen i korišten za proizvodnju električne energije putem gorivnih ćelija, čime će zamijeniti fosilna goriva koja se koriste u pomoćnim generatorima.

S obzirom na cilj IMO-a da pomorski sektor postigne gotovo nulte emisije gasova do 2050. godine, projekat GAMMA naglašava važnost prilagođavanja brodarske industrije novim standardima održivosti.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply