Skip to main content
search
VijestiSvijet

EuroGreen Maritime potpisuje ugovor sa Equinor-om za izgradnju tankera na metanol

AAA

Izvor fotografije: EuroGreen Maritime

U značajnom pomorskom sporazumu, EuroGreen Maritime je obezbijedio sedmogodišnji čarter ugovor sa Equinor-om za izgradnju četiri nova tankera srednje veličine (MR). Ovi inovativni brodovi, čija se vrijednost procjenjuje na preko 250 miliona dolara, biće izgrađeni u brodogradilištu Wuhu u Kini, sa planiranom isporukom počevši od prve polovine 2026. godine do 2027. godine.

Predviđeno je da brodovi budu ključni u proizvodima Equinor-a, a njihovo upravljanje povjereno je renomiranoj kompaniji V.Ships France. Ono što izdvaja ovu novogradnju jeste upotreba metanol dual-fuel motora dopunjenih generatorom na osovini i hibridnim sistemom proizvodnje energije na baterije.

Pored toga, brodovi će biti opremljeni parom OceanWings jedara, razvijenih od strane francuske firme AYRO, postavljajući nove standarde u ekološkoj efikasnosti i održivosti pomorske industrije. Prema izvorima iz kompanije EuroGreen Maritime, sa sjedištem u Nantes-u, očekuje se da će ovi brodovi ostvariti značajne ekološke uštede, smanjujući emisiju gasova sa efektom staklene bašte, SOx i NOx za više od 45%, 95%, i 50%, bez emisije čestica, u poređenju sa tradicionalnim MR dizajnom brodova, čime se nadilaze ciljevi postavljeni za IMO 2030. godinu.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply