Skip to main content
search
VijestiSvijet

Evropske ajkule „u opasnosti i nisu opasne“, upozorava pomorski stručnjak

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ocean je razgovarao sa poznatom pomorskom novinarkom i autorom, Eleonora de Sabata-om, o tome kako projekat LIFE European Sharks pokušava da očuva ugrožene ajkule u Evropi.

Populacija ajkula i raža širom svijeta dramatično je opala, za preko 70%, u posljednjih 50 godina. Nedavna studija u časopisu Nature pokazuje da se ribolov udvostručio za to vrijeme, a ulov morskih pasa utrostručen.

Uprkos međunarodnim naporima, ove vitalne vrste nastavljaju da opadaju, ugrožavajući ravnotežu okeana i izvore hrane za neke od najsiromašnijih globalnih zajednica.

Da bi se ovo riješilo, novi projekat LIFE European Sharks okuplja ribare, službenike ribarstva, ronioce na dah, vlasnike velikih akvarijuma i kuvare restorana kako bi zaštitili ove vrste.

“Proučavala sam ajkule mnogo godina-zadnjih 35 godina. Pisala sam o moru. A sada radim na projektu pod nazivom European Sharks, što je međunarodno nastojanje da se zaštite mediteranske ajkule i raže.

Pokrenućemo akciju sa ljudima koji će učiniti nešto konkretno u vezi sa morskim psima i ražama. Na primjer, tražićemo od profesionalnih ribara da puste mladunčad ajkule komercijalnih vrsta kako bi mogli da rastu i razmnožavaju se. Zamolićemo rekreativne ribolovce da puste sve ajkule i  sa dobrim praksama rukovanja, tako da kada se puste, zapravo mogu preživjeti.

Uključiće se ronioci, da nam kažu gdje vide ajkule i raže kako bismo mogli da identifikujemo ta područja i zaštitimo ih. 

Nadajmo se da ćemo možda za deset ili petnaest godina, ako reagujemo sada, moći da počnemo da vraćamo tu vrstu. Ipak, potrebno je neko vrijeme!” kaže Eleonora de Sabata.

Izvor: Euro News

Podijeli vijest:

Leave a Reply