Skip to main content
search
VijestiSvijet

Evropske morske vjetroelektrane postavljaju rekorde sa 4,2 GW

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Offshore vjetroelektrane u Evropi su 2023. godine dovele u pogon rekordnih 4,2 GW novih kapaciteta uz potvrđene 30 milijardi eura (32,6 milijardi dolara) novih investicija.

Od 4,2 GW novih kapaciteta, 3 GW je bilo u EU, što je povećanje od 2,1 GW na godišnjem nivou. Za poređenje, 2022. godine je 2,5 GW izašlo na mrežu. Najviše novih kapaciteta instalirali su Holandija, Francuska i Velika Britanija. Ovo uključuje 1,5 GW Hollandse Kust Zuid projekat u Holandiji – sada najveći operativni vjetropark na svijetu.

Najnoviji podaci lobističke grupe WindEurope pokazali su da su ulaganja u vjetroelektrane na moru u Evropi takođe dostigle novi rekord sa ukupno 30 milijardi eura prikupljenih u osam vjetroelektrana koje će finansirati 9 GW novih offshore kapaciteta.

Vlade su takođe preduzele mjere za podršku ovom sektoru. EU je objavila svoj Wind Power Package, sa 26 evropskih vlada koje su se obavezale na sprovođenje aktivnosti koje su im pripisane u paketu.

Evropske zemlje će morati da izgrade 24 GW godišnje u periodu 2027-2030 kako bi postigle ciljeve za 2030., dok današnji lanac snabdijevanja vjetrom na moru može proizvesti samo oko 7 GW svake godine.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply