Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Feadship porinuo solarnu jahtu od 60 metara Project 713

AAA

Izvor fotografije: Feadship

Feadship je porinuo svoju superjahtu od 59,5 metara, Project 713 iz svojih Van Lent objekata. Jahta će koristiti solarnu energiju i HVO (hidrotretirano biljno ulje), čineći je još jednim važnim korakom u Feadship-ovom planu za izgradnju jahti sa net-zero emisijom do 2030. godine.

Dizajn jahte potpisuju Sinot i Studio De Voogt, pri čemu je vlasnik imao značajnu ulogu u dizajnu jahte i njenim ekološkim karakteristikama. Jahta je dio serije uspješnih jahti fokusiranih na održivost koje je Feadship porinuo u poslednjih 12 mjeseci, počevši od HVO-pogonjene Obsidian, jahte sa gorivnim ćelijama Project 821 i hibridno-električne Project 1012.

713 je prva Feadship jahta koja nosi solarne ćelije za pomoćnu proizvodnju energije, a koje su u brodogradilištu opisane kao neke od najefikasnijih i najizdržljivijih na tržištu. Solarni paneli, izrađeni u Holandiji, mogu proizvesti do 24 MWh godišnje.

Jahta ima zavidnu ocjenu YETI (Indeks transparentnosti ekološkog uticaja jahti) u gornjih 35 posto flote, i kao sve nove Feadship-ove jahte, može raditi na ne-fosilnom HVO-u.

Prema izvorima iz BOATPro, superjahta Project 713 se pridružila trinaest drugih jahti Feadship-a. koje su trenutno u izgradnji ili su poručene.

Izvor: BOAT International

Podijeli vijest:

Leave a Reply