Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Feadship superjahta Thalassa ima najsloženiji beach club koji je brodogradilište ikada kreiralo

AAA

Izvor fotografije: Feadship

Feadship nije samo jedan od vodećih svjetskih proizvođača prilagođenih superjahti, već je i izuzetno produktivan. Kompanija otkriva detalje o nekom od svojih projekata skoro svake sedmice. Sa četiri brodogradilišta, uobičajeno je da kompanija istovremeno radi na nekoliko projekata.

Jedan od najnovijih projekata koje je otkrilo holandsko brodogradilište je Thalassa, superjahta duga 80 metara (263 stope), nazvana po grčkoj boginji koja personifikuje more. Baš kao i prethodne jahte u bogatoj floti brodogradilišta, Thalassa dolazi sa jedinstvenim karakteristikama i pogodnostima koje joj daju jedinstveni dizajn.

Nova jahta je elegantna i graciozna, ostavljajući upečatljiv utisak na vodi. Eksterijer je prilično drugačiji od onoga na što smo navikli od Feadship-a, a to je vjerovatno zato što ga je dizajnirao Malcolm McKeon, dizajner poznat po radu uglavnom na jedrilicama. Njegovo prethodno iskustvo sigurno se odražava na estetiku Thalasse. Pomorsku arhitekturu će završiti Feadship De Voogt, dok će milanski studio M2Atelier biti zadužen za unutrašnjost.

U čast boginje koja je inspirisala njeno ime, Thalassa “nudi božansko iskustvo na moru, sa prostranim palubama i panoramskim prozorima koji putnike uranjaju u ljepotu okeana.”

Specifični detalji o novoj jahti se još uvijek drže u tajnosti, ali se kaže da zaista utjelovljuje duh grčke boginje – personifikacije mora. Izgrađena je sa palubom od tikovine, čeličnim trupom i aluminijskom nadgradnjom, a elegantne spoljne linije daju joj vitak izgled. Tamni trup izgleda zapanjujuće na vodi, dok istovremeno smanjuje profil jahte. Jedna od prvih stvari koje upadaju u oči je izuzetno duga pramčana paluba koja jahti daje sportski izgled i povećava njenu vizualnu privlačnost.

Međutim, pravi vrhunac ove nove jahte je blistavi beach club, dizajniran kao glavno mjesto za zabavu i opuštanje. Prema Feadship-u, ovo je zapravo najsloženiji beach club koji su ikada kreirali u svojoj 75-godišnjoj istoriji. Prostire se na nevjerovatnih 165 kvadratnih metara (1.776 kvadratnih stopa) zahvaljujući tri velika bočna otvora, stvarajući neprekidnu vezu sa okeanom.

Ovaj izvanredni plažni klub nalazi se direktno ispod velikog bazena sa staklenim dnom, što znači da koristi prirodno filtriranu svjetlost. Gosti mogu doći do ove oaze za razonodu i opuštanje preko centralnog, plutajućeg stepeništa sa krmene palube, a natkriveni utonuli prostor može biti opremljen ležaljkama i sunčanim jastucima za dodatnu udobnost. Ogromna staklena vrata, od kojih jedna zauzimaju skoro čitavu širinu od 13 metara, besprekorno povezuju unutrašnje i otvorene prostore. Njihovo projektovanje bilo je složen proces koji je zahtijevao dodatne analize strukturnih sila.

Thalassa ima razne druge spoljne i unutrašnje prostore koji izuzetno spajaju luksuz i zanatstvo, a detalji o njima će vjerovatno biti otkriveni uskoro.

Izvor: autoevolution.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply