Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Fiat 500 Offshore – Najmanji veliki pobjednik u Miamiju

AAA

Izvor fotografije:boatblurb.com

Posjeta Miami International Boat Show-a iznova potvrđuje da je riječ o događaju koji nadilazi obično iskustvo za ljubitelje mora i plovidbe. Ovo prestižno okupljanje donosi spektakl na vodi gdje se mogu vidjeti brodovi svih oblika i veličina – od veličanstvenih jahti, preko srednjih plovila, do klasičnih jedrilica i inovativnih brodova budućnosti. Posjetioci imaju priliku da se dive i raznovrsnoj opremi i dodacima, čime se potvrđuje da je sve što može plutati na okupu na ovom jedinstvenom mjestu.

Miami International Boat Show je takođe prostor gdje vodeći akteri u industriji dijele svoje vizije i najnovije dostignuće. Ove godine, događaj je bio obilježen izvanrednim predstavljanjima: Regal je oduševio prisutne lansiranjem svog najnovijeg flagship modela, dok je Yamaha privukla pažnju inovativnim vanbrodskim motorom na vodonik. Boston Whaler je još jednom potvrdio svoju dominaciju sa modelom Conquest 365, a Bayliner se uspješno povezao sa širokim segmentom tržišta kroz predstavljanje svojih pilothouse i explorer tipova brodova.

Drugim riječima, teško je istaknuti se iz mase. Još je teže kada ste mali.

Zato je bilo zabavno, iako zasluženo, vidjeti kako mala kompanija po imenu CarOffshore postaje prava zvijezda bala u Miamiju. Predstavila ih je 1 Oceans Yacht Group. CarOffshore sa sjedištem izvan Napulja u Italiji nudi prerađeni Fiat 500 sedan kao miniaturizovani dnevni brod. Genijalna ideja je djelo italijanskog preduzetnika Antonija Pietra Marie Galasso, koji je dobio licencni ugovor od Fiat Licensing Office i Fiat Style Centra za izgradnju broda. Prekonfigurisani brod je dug 15 stopa (4,74 m) sa širinom od 5’6″ (1,7 m). Modifikovani tri-trup dizajn sadrži 100 ks Mercury vanbrodski motor obojen u boju broda, LED rasvjetu, pumpu za ispumpavanje vode, digitalnu kontrolnu tablu, kompletni stereo sistem, maglenke, pumpu za ispumpavanje vode i opciono sjenilo.

Kompanija kaže da će prirodno biti proizvedeno samo 500 jedinica kako bi se podudaralo sa imenom modela. Njihov moto za jedinstveni hibrid automobila i broda je “500 mora.”

U suštini, standardno tijelo Fiat 500 je pričvršćeno za trup trimarana, a zatim modifikovano da bi se prilagodilo vodenim pogodnostima. Teži samo 1200 lbs (550 kg), pa sa opcijom do 115 konjskih snaga neće biti spor. Izgrađene su i druge verzije sa 40 ks za rekreativno krstarenje.

Prema navodima na njihovoj web stranici, može dostići maksimalne brzine od 24 mph (39 km/h), što nije šala za brod te veličine i sa prostorom za do četiri putnika.

Enterijer je standardni Fiat 500 automobilski dizajn, ali su komponente i materijali prilagođeni morskom kvalitetu zbog neizbježne izloženosti elementima. Krov je uklonjen (iako je baldahin opcionalan), a zadnja klupa je uklonjena u korist dvostrukih ležaljki za dodatnu udobnost (i za držanje ako ste u verziji sa 100+ ks).

Sjedišta unutra su napravljena od prave kože, dok su metalne komponente od nerđajućeg čelika. Tekovinski pod je krajnje ispravan potez za podove, a marine-grade vjetrobran znači da vam neće upropastiti frizuru.

Da bi se naglasila preklapanje automobila i broda, brod čak ima pravilno zaobljena prednja svjetla i retrovizore. Hej, niko ne želi udariti u dok, posebno sa automobilom. Takođe stavlja polu-lukove na bočnim zidovima trupa kako bi se održao automobilski estetik.

Ako ste zaista zainteresovani da “probate prije kupovine”, brodovi su bili ogroman hit u njihovoj matičnoj Italiji gdje ih možete iznajmiti za krstarenje oko Amalfijske obale. Nude čak i vođene ture sa skiperom i različite pakete uključujući “La Dolce Vita” uživanje u  zalasku sunca, “romantičnu brzu turu” Amalfijskom obalom, i opciju “vintage prosidbe”.

Cijene tura kreću se od skromnih 160 USD do 430 USD za iskustvo ture koje traje oko 1,5 čas, do 1300 USD ako želite da zaprosite svog partnera sa zadnjeg sjedišta Fiat 500 gledajući na italijansku obalu.

Izvor:boatblurb.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply