Skip to main content
search
VijestiSvijet

“Fincantieri”- “Edge”, partnerstvo u Emiratima u vrijednosti od 30 milijardi eura

AAA

Izvor fotografije: REDMASON / Shutterstock.com

Ugovor vrijedan 30 milijardi eura za stvaranje proizvodnog lanca vojnih brodova sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“EDGE”, jedna od vodećih svjetskih grupa za naprednu tehnologiju i odbranu, i “Fincantieri”, jedna od najvećih svjetskih kompanija za pomorski inženjering, potpisale su Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća (JV), kako bi se iskoristile mogućnosti za  brodogradnju na globalnom nivou, sa fokusom na proizvodnju širokog spektra pomorskih brodova i proizvodni lanac, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa procijenjenom vrijednošću od 30 milijardi eura. “EDGE” će imati 51% udjela u zajedničkom preduzeću, dok će upravljanje biti povjereno kompaniji “Fincantieri”. Zajedničko preduzeće, sa sjedištem u Abu Dabiju, imaće primarno pravo kupovine za narudžbine iz zemalja koje nisu članice NATO-a, posebno kapitalizujući privlačnost “G2G” sporazuma i paketa finansiranja izvoznih kredita, zajedno sa nizom strateških naloga koje su izvršile neke odabrane članice NATO-a.

U Palazzo Marini, u Rimu, Italiji, formular za osnivanje “JV-a” je formalizovan potpisima Hamada Al Marara, generalnog direktora “EDGE Group-e”, i Pierroberto Folgiero-a, izvršnog direktora “Fincantieri-ja”.

“JV” će imati snažnu saradnju u komercijalizaciji svojih proizvoda sa mornaricama nekoliko zemalja širom svijeta, u skladu sa svojim globalnim ambicijama i posvećenošću razvoju zajedničke intelektualne svojine i budućim dizajnom.  Ovaj strateški sporazum značajno poboljšava sposobnost “EDGE-a” da dizajnira i gradi fregate i druga velika plovila, proširujući opseg operacija i označavajući ključni napredak u diversifikaciji svog portfolija pomorskih rješenja. “JV” takođe ima ambicije da razvije podvodni program za podmornice srednje veličine.

Hamad Al Marar, izvršni direktor “EDGE Group-e”, rekao je: „Kroz ovo transformativno zajedničko ulaganje sa “Fincantieri-jem”, mi ne samo da proširujemo različite mogućnosti “EDGE-a” u brodogradnji, već uspostavljamo novo mjerilo za saradnju i razmjenu znanja u industriji globalnog pomorstva. Ovo partnerstvo je pokazatelj naše posvećenosti inovacijama, koristeći “Fincantieri-jevu” neuporedivu stručnost za istraživanje mogućnosti na globalnom tržištu. Ovo zajedničko ulaganje je svjedočanstvo naše strateške vizije rasta kroz saradnju, obećavajući budućnost tehnološkog napretka i poboljšanih rješenja pomorske odbrane.”

Izvor: Fincantieri press

Podijeli vijest:

Leave a Reply