Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Fincantieri i Viking potpisali ugovore za izgradnju dva kruzera

AAA

Izvor fotografije: Fincantieri

Fincantieri i Viking objavili su da su potpisali ugovore za izgradnju dva kruzera, bazirana na uspješnim karakteristikama prethodnih brodova koje je Fincantieri već izgradio za ovog brodovlasnika. Brodovi će biti isporučeni 2028. i 2029. godine. Vrijednost ovog ugovora, koji je podložan finansiranju i drugim uslovima, smatra se velikom.

Novi brodovi će biti izgrađeni u skladu sa najnovijim ekološkim pravilima i navigacijskim propisima i biće opremljeni najsavremenijim sigurnosnim sistemima.

Plovila će se dičiti svim inovacijama koje su dostupne zahvaljujući tekućoj saradnji između Fincantieri-ja i Viking-a na razvoju ekološki prihvatljivih goriva i održivih sistema za proizvodnju energije bez emisija. Novi brodovi će biti svrstani u segment malih kruzera, sa bruto tonažom od oko 54.300 tona i kapacitetom od 998 putnika u 499 kabina.

Ovaj ugovor potvrđuje potpuni oporavak tržišta krstarenja i njegovu snažnu dinamiku, s obzirom da se obim putnika vratio na nivo prije pandemije. Ovo takođe pokazuje snažan i dugotrajan odnos između Fincantieri-ja i Viking-a – koji datira od 2012. godine – i čija saradnja danas obuhvata ukupno 20 brodova.

Pierroberto Folgiero, izvršni direktor Fincantieri-ja, komentarisao je: “Ova narudžba dodatno učvršćuje naš odnos sa Vikingom i uspostavlja Fincantieri kao partnera izbora za brodovlasnike koji žele graditi plovila pogodna za trenutne i buduće izvore energije. Zajedno, Fincantieri i Viking vode pomorsku industriju na putu ka neto nuli. Ovim ugovorom, Fincantieri potvrđuje svoj snažan broj narudžbi i svoju reputaciju kao dugoročnog partnera izvrsnosti u sektoru krstarenja, kao što je navedeno u našem Industrijskom planu za 2023-27.”

Izvor: Fincantieri

Podijeli vijest:

Leave a Reply