Skip to main content
search
VijestiSvijet

Flota indijske klase se više nego udvostručila u poslednje dvije godine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U dvije godine, broj brodova klasifikovanih kao “sjenke” je skočio, a zapadni provajderi usluga povukli su se iz rada sa značajnom tranšom trgovačke flote iz straha da će ih pogoditi sankcije.

Međutim, ukupna količina brodova klasifikovanih od strane članova Međunarodnog udruženja klasifikacionih društava (IACS), pala je za samo dva procentna u interventnom periodu na 50% ukupne flote. Razlog? Jednostavno rečeno, Indijski registar brodova (IRClass).

Član IACS-a predvođen Arun Sharm-om, je svoju flotu više nego udvostručio za dvije godine rata. Podaci iz “Clarksons Research-a” pokazuju da je u januaru 2022. godine, IRClass flota iznosila 11,4 miliona Gt, što je brojka koja je od tada porasla za 117,5%, i danas iznosi 24,8 miliona Gt.

Gabon, mala centralnoafrička nacija na obali Atlantika, bila je prošlogodišnji najbrže rastući brodski registar, putanja rasta koja je uveliko pojačana u prvim nedjeljama 2024. godine, promjenom zastavica “Sovkomflot” flote.

Podaci kompanije “Clarksons Research” pokazuju da je za dvije godine, zastava Gabona porasla za neviđenih 675%, na 6,2 miliona tona, postavši drugi najveći registar u Africi, posle Liberije.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply