Skip to main content
search
VijestiSvijet

Fondo Italiano d’Investimento postaje dioničar RINA-e

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Registro Italiano Navale, Fondo Italiano d’Investimento i RINA potpisali su sporazum sa ciljem omogućavanja italijanskom fondu da postane njihov dioničar.

Nakon završetka ovog sporazuma, struktura vlasništva će ostati takva da će Registro Italiano Navale zadržati većinski udio, dok će Fondo Italiano d’Investimento i drugi su-investitori zadržati manjinski udio do 33%. Menadžment kompanije učestvovaće sa udjelom od 2.5%.

Očekuje se da će ovaj sporazum biti dovršen u jesen 2023. godine i podrazumijevaće “ubrizgavanje” do 180 miliona eura kapitala.

“Danas najavljujemo prvo zatvaranje i istovremeno prvu investiciju druge edicije FICC-a, našeg glavnog fonda posvećenog promovisanju razvoja nacionalnih i globalnih lidera u strateškim sektorima oznake Made in Italy.” –  izjavio je Davide Bertone, izvršni direktor Fondo Italiano d’Investimento i nastavio:

“RINA predstavlja italijansku izvrsnost sa globalnom prisutnošću, liderstvom i značajnim ambicijama za daljnji rast i inovacije, ne samo u sektoru brodarstva, već i u sektorima energetske tranzicije i infrastrukture.”

Fondo Italiano d’Investimento SGR će raditi putem inovativne strukture koja uključuje investicije iz Fondo Italiano Consolidamento e Crescita (FICC), Fondo Italiano Consolidamento e Crescita 2 (FICC 2), a premijerno i grupom vodećih su-investitora kojom koordinira Fondo Italiano.

Ugo Salerno, predsjednik i izvršni direktor RINA-e, izjavio je da su pronašli najpogodnijeg partnera u Fondo Italiano d’Investimento.

“To je partner institucionalnog nivoa, iz Italije kao i mi, sa kojim ćemo započeti novu fazu za RINA-u i koji će nam omogućiti potpuno ostvarenje našeg strateškog plana.”

Završetak transakcije podložan je uobičajenim uslovima, uključujući regulatorna odobrenja.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply