Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Foreship nudi energetska rješenja za CMA CGM Ro-Pax novogradnje

AAA

Izvor fotografije: La Méridionale / M. Joly

Stručnost Foreship-a u unapređenju energetske efikasnosti i održivosti igraće ključnu ulogu u optimizaciji performansi dva nova ro-pax nakon njihovog puštanja u rad za zapadne mediteranske usluge koje povezuju Marseille i Corsica 2027. godine.

Ova plovila, koja će biti isporučena kompaniji La Méridionale, podružnici CMA CGM-a, imaće napredne pogonske sisteme sposobne za podršku dual fuel strategijama za operacije sa niskim ugljeničnim emisijama na moru. Pored toga, biće opremljena dovoljnim baterijskim kapacitetom koje će omogućiti operacije u lukama bez emisija.

Sa kapacitetom za 1.000 putnika i mogućnošću smještaja 2.500 metara tereta, ovi brodovi dužine 180 metara dizajnirani su za modernizaciju operacija na ruti Marsej-Korzika.

Foreship je angažovan da pruži konceptualni dizajn, razvije opšti raspored i osnovne specifikacije za brodove, te pomogne CMA CGM-u u pregovorima sa brodogradilištem.

“Ovi brodovi će imati najsavremenije dual fuel motore, ali ono što ih čini posebno značajnim u pogledu njihovog neposrednog ekološkog uticaja je veliki baterijski sistem za skladištenje energije od 13 MWh na brodu. Sistem će biti dovoljan da održi opterećenje tokom boravka u lukama na Corsica, dok će punjenje na obali biti dostupno samo u Marseille-u,” izjavio je Joonatan Haukilehto, šef odjeljenja za nove tehnologije, Foreship.

Joonatan Haukilehto je dodao, “Sa preko 40 projekata brodskih baterija iza sebe, Foreship je ponudio detaljne smjernice o specifikacijama baterijskog paketa koji će biti potreban za postizanje performansi bez emisija u luci, što se očekuje od brodova La Méridionale. Nakon naših projekata dizajna sa Finnlines za Baltičko more i sa TT-Line za Bass Strait, zadovoljstvo nam je podržati inicijativu CMA CGM-a da izgradi sledeću generaciju održivih ro-pax trajekata za zapadne mediteranske usluge.”

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply