Skip to main content
search
VijestiSvijet

Fotografije NEOM-a: Ovako će izgledati saudijski grad budućnosti

AAA

Izvor fotografije: NEOM

Najnovije fotografije otkrivaju napredak u razvoju NEOM-a, impresivnog projekta smještenog u Saudijskoj Arabiji. Ključni dijelovi NEOM-a- su Line, Sindalah i Oxagon i izazivaju divljenje svojom grandioznošću i vizionarskim konceptima.

Line- zvijezda ovog mega-projekta vrijednog 500 milijardi dolara, nudi uvid u budućnost urbanog planiranja. Ovaj futuristički grad, dizajniran da postane dom za 9 miliona stanovnika, proteže se na impresivnih 170 kilometara, a uzdiže se na maksimalnih 500 metara. No, ono što ga čini istinski revolucionarnim je njegova kompaktna površina od samo 34 kvadratna kilometra, pružajući stanovnicima mogućnost pristupa svim sadržajima unutar petominutne šetnje.

High-speed željeznički sistem omogućiće stanovnicima putovanje sa kraja na kraj grada za svega 20 minuta. Sve ovo će Line činiti jednom od najmodernijih i najfunkcionalnijih urbanih sredina na svijetu.

Zahvaljujući Giles Pendleton-u, glavnom operativnom direktoru NEOM-a, koji je podijelio na društvenim mrežama impresivne fotografije izgradnje ovog megapolisa, u prilici smo diviti se ovom inžinjerskom poduhvatu.

Oxsagon, sasvim novi grad u nastajanju, najavljuje se kao potpuno održiva urbana sredina. Planira se da postane prvi grad bez emisija ugljenika, sa integrisanom lukom i ekosistemom lanca snadbijevanja. Novi grad koji već sada privlačeći pažnju prominentnih korporativnih zakupaca nekretnina, generisaće desetine hiljada radnih mjesta do 2030. godine, postavljajući nove standarde urbanog razvoja.

Sindalah, ostrvo smješteno uz obalu NEOM-a, očarava svojom ljepotom i ekskluzivnošću. Sa tri luksuzna odmarališta, prestižnim jaht klubom, bogatstvom luksuznih brendova i preko 80 pristaništa, Sindalah će pružati nezaboravna iskustva posjetiocima, postavljajući temelje za budućnost turizma u ovoj regiji.

Ove slike napretka NEOM-a ne samo da otkrivaju impresivne građevinske poduhvate, već i upućuju na obećavajuću budućnost koja čeka ovaj region, pretvarajući Saudijsku Arabiju u svjetski poznati centar inovacija i modernog urbanog života.

Izvor: arabianbusiness.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply