Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

G. Prokopiou: Ovo je čudo grčke pomorske industrije

AAA

Izvor fotografije: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

“Ovo je čudo grčke pomorske industrije,” naglasio je gospodin George Prokopiou, ukazujući na činjenicu da, iako Grčka predstavlja posebno mali dio svjetske populacije, ima jaču pomorsku industriju čak i u poređenju sa Kinom, koja ima brodogradilišta, finansijske institucije i more pomoraca na raspolaganju.

Zapravo, gospodin Prokopiou, brodovlasnik i osnivač kompanija Dynacom Tankers, Sea Traders i Dynagas, učestvovao je 15. maja, na 8. Pomorskoj konferenciji Naftemporiki, gdje je govorio o mnogim temama na panelu “Izazovi sa kojima se suočava globalna pomorska industrija.” Predsjednik grupe Prokopiou osvrnuo se na nove propise o zagađenju i zelenoj tranziciji, izražavajući svoje razočaranje stalno promjenljivim regulatornim okvirom, čak rekavši da je “Evropska unija zakleti neprijatelj grčke pomorske industrije.” Tom prilikom, takođe je naglasio potrebu za bližom saradnjom između brodovlasnika i države.

Istovremeno, prema gospodinu Prokopiou, ključni izazov za pomorsku industriju predstavlja brza evolucija tehnologije i brzina kojom industrija može da se prilagodi tim napretcima. Osim toga, naglasio je nesigurnost koja okružuje globalnu trgovinu, jer kompanije potpisuju dugoročne ugovore (do 30 godina), dok geopolitička dešavanja mogu promijeniti čovječanstvo za samo tri godine. Takođe je spomenuo visoke kamatne stope, što znači teškoće u pristupu finansijskim alatima.

George Prokopiou je takođe govorio o investiciji u brodogradilište Skaramangas, pripisujući taj poduhvat svom romantizmu. Dalje se osvrnuo na grčki registar i zapitao zašto “samo 800 od 5.500 grčkih brodova nosi grčku zastavu,” dok je zaključio rekavši, “ne žalim ni za čim što sam uradio, žalim samo za onim što nisam uradio,” dobijajući snažan aplauz prisutnih.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply