Skip to main content
search
VijestiSvijet

GAZ-SYSTEM sarađuje na plutajućem LNG terminalu u luci Gdansk

AAA

Izvor fotografije: Tommy Alven / Shutterstock.com

GAZ-SYSTEM je sklopio sporazume sa lukom Gdansk i Pomorskom upravom u Gdynia-i za saradnju na ključnom investicionom projektu u luci Gdansk: uspostavljanju plutajućeg LNG terminala tipa FSRU.

Ova investicija ima za cilj poboljšanje energetske sigurnosti Poljske diverzifikacijom izvora snabdijevanja prirodnim gasom, pri čemu se očekuje da će terminal zadovoljiti preko 30% potreba zemlje.

FSRU predstavlja još jedan korak ka prelasku sa visokougljeničnih izvora energije kako bi se zadovoljile rastuće energetske potrebe Poljske.

Smješten unutar administrativnih granica luke Gdansk, FSRU terminal i njegova prenosna infrastruktura će olakšati skladištenje i konverziju LNG-a u gasovito stanje prije integracije u prenosnu mrežu.

“Misija vlade je da osigura energetsku sigurnost zemlje kroz slobodan pristup konkurentnim i alternativnim izvorima energije. Poljska ekonomija se dinamično razvija i potrebne su joj moderne i efikasne tehnologije. Investicija GAZ-SYSTEM-a u Zalivu Gdansk – plutajući LNG terminal tipa FSRU – je odgovor na potrebe tržišta, ne samo u zemlji, već i u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Želim naglasiti da je za realizaciju ovog projekta, koji je od velikog značaja za Poljsku, potrebno razumijevanje i partnerstvo mnogih kancelarija i institucija – a sporazumi potpisani danas su izraz toga,” izjavila je Anna Łukaszewska-Trzeciakowska, Vladin povjerenik za stratešku energetsku infrastrukturu.

Sporazumi su finalizovani 12. oktobra, pri čemu su se učesnici obavezali na blisku saradnju, pružajući međusobnu podršku i koordinaciju neophodnu za cijeli investicioni proces, uz obezbjeđivanje kontinuirane komunikacije u vezi sa pripremom i realizacijom projekta.

Pored toga, kao entitet odgovoran za upravljanje lukom i njenim razvojem, Upravni odbor luke Gdansk će igrati podržavajuću ulogu u planiranju, pripremi i realizaciji investicije GAZ-SYSTEM-a. Ovo partnerstvo podrazumijeva pomoć u pribavljanju svih potrebnih dozvola.

Takođe, Uprava luke Gdansk (PGA) će biti zadužena za snabdijevanje komunalnim uslugama neophodnim za realizaciju projekta. Pored toga, PGA će, na zahtjev, ponuditi nekretnine u blizini luke, odnosno u neposrednoj blizini određenih investicionih područja.

“Poljskoj je potreban FSRU terminal jer omogućava uvoz tečnog prirodnog gasa iz bilo kog dijela svijeta. Kapacitet terminala će pokriti više od 30% potreba zemlje. FSRU će ubrzati unutrašnji razvoj Poljske i ojačati ekonomsku poziciju naše zemlje u regionu, stvarajući gasno čvorište koje će zadovoljiti potrebe susjednih zemalja.,” dodao je Marcin Chludziński, predsjednik GAZ-SYSTEM-a.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply