Skip to main content
search
VijestiSvijet

Gazprom kupuje udio Shell-a u LNG terminalu Sakhalin

By 03/04/2024April 4th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Rusija je odobrila prodaju 27,5 posto udjela, koji je prethodno bio u vlasništvu LNG giganta Shell, u novom LNG postrojenju Sakhalin.

Prema naređenju, Gazprom će kupiti udio u Sakhalin Energy za 94,8 milijardi rubalja (1,02 milijarde dolara).

Vlada je takođe proglasila nevažećim naređenje od aprila prošle godine za odobrenje kupovine od strane Novatek-a 27,5 posto udjela u Sakhalin Energy LLC, ali nije pružila dalje informacije o razlozima ove odluke.

LNG Prime je pozvao Shell da prokomentariše novu odluku vlade.

“Ne možemo komentarisati stvari koje se tiču procesa Dekreta Ruske Federalne Vlade”, rekao je portparol kompanije Shell.

“Shell zadržava sva svoja pravna prava vezana za svoj 27,5 posto (minus jednu akciju) interes u Sakhalin Energy Investment Company Ltd (SEIC)”, rekao je portparol.

Ostaje nejasno da li će ruska vlada dozvoliti transfer sredstava od prodaje kompaniji Shell.

Još 2022. godine, Shell je rekao da neće uzeti udio u novom LNG terminalu Sakhalin.

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret u junu 2022. godine koji omogućava Rusiji da preuzme kontrolu nad projektom Sakhalin-2 zbog sankcija nametnutih Rusiji.

Sakhalin Energy LLC pokrenuo je svoje operacije 19. avgusta 2022. godine, a izvozni terminal LNG Sakhalin-2 proizveo je oko 11,5 miliona tona LNG-a u 2022. godini.

Prethodni izvještaji sugerišu da je LNG terminal proizveo više od 10 miliona tona LNG-a u 2023. godini.

Pored Shell-ovog 27,5 posto interesa i 50 posto operativnog udjela Gazproma u originalnom entitetu, japanski Mitsui je imao 12,5 posto udjela, a sunarodnik Mitsubishi 10 posto u postrojenju.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply