Skip to main content
search
VijestiSvijet

Generalni sekretar IMO-a ukazuje na sve češće nepravedno postupanje prema pomorcima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Generalni sekretar IMO-a, Arsenio Dominguez, pozvao je na oslobađanje posade brodova Galaxy Leader i MSC Aries u svojim uvodnim primjedbama na sastanku Pravnog komiteta IMO-a. Dominguez je izjavio da postoji posebno zabrinjavajući geopolitički kontekst u kojem su se dogodili nedavni uznemirujući događaji i naglasio da bezbjednost i dobrobit pomoraca moraju ostati od najveće važnosti.

“Ne smijemo zaboraviti na patnje pomoraca pogođenih ovim incidentima i naša je dužnost da iskoristimo sve dostupne puteve kako bismo osigurali njihov siguran povratak svojim voljenima i njihovim poslovima. Međunarodna plovidba ne smije biti ciljana i korišćena kao sredstvo za vršenje pritiska u geopolitičkim krizama. I, pozivam vas ovdje da nastavite sa svojim naporima da se vratite normalnosti i omogućite brodovima i pomorcima da nastave sa svojim radom bez prijetnji i prekida“, rekao je Dominguez.

Govoreći o temi zadržavanja pomoraca osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela, Dominguez je rekao da su slučajevi nepravednog postupanja prema pomorcima nažalost sve češći. “To predstavlja prijetnju budućoj održivosti trgovačke plovidbe. Negativno utiče na moral pomoraca i regrutaciju kvalifikovanih mladih ljudi u pomorsku profesiju.” Pravni komitet treba da finalizira smjernice o pravičnom postupanju prema zadržanim pomorcima koje će razmatrati i usavršavati radna grupa IMO-ILO.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply