Skip to main content
search
VijestiSvijet

Geneva Dry dijalozi: Shipfix

AAA

Izvor fotografije: Shipfix

Šta zajedničko imaju kukuruz, kafa, venecuelanski bolivar i pomorska tržišta ? Prema Alex Stuart-Grumbar-u, šefu za pomorske podatke u Shipfix-u, koji je dio Veson Nautical carstva, odgovor je da svi oni liče na teoretski model savršene konkurencije.

“Na pomorskim tržištima brojne strane učestvuju u transakcijama sa homogenim proizvodima”, objašnjava on. “Uloga aktera je pasivna jer prihvataju cijene, a tarife u različitim područjima formiraju se na temelju stalnih regionalnih promjena u odnosu između volumena tereta i raspoloživih kapaciteta brodova.”

Ipak, prema Stuart-Grumbar-u, dva faktora modela savršene konkurencije ne uspijevaju da se usklade sa osnovnom ekonomskom pretpostavkom ‘Ceteris Paribus‘ (sve ostalo je jednako): prvo, svaki teret je drugačiji i nijedan brod nije identičan, što dovodi do potrebe za detaljnim informacijama, i drugo, postoje barijere u protoku informacija među učesnicima na tržištu.

“Informacije ostaju nejasne i asimetrične među učesnicima u pomorstvu kada je u pitanju vrijeme i lokacije utovara tereta, dostupnost brodova,” objašnjava Stuart-Grumbar.

U eri digitalizacije i velikih podataka, Stuart-Grumbar tvrdi da učesnici u industriji sve više prepoznaju značaj korišćenja novih alternativnih setova podataka za bolje razumijevanje dinamike tržišta u budućnosti. Shipfix, rješenje Veson Nautical, uveo je tržišni set podataka, dobijen od anonimiziranih i agregiranih komercijalnih cirkulara razmijenjenih unutar Shipfix zajednice. Ovaj model vođen zajednicom teži da demokratizuje pristup potražnje i ponude u budućnosti, dok štiti osjetljive komercijalne podatke tržišta.

Podaci o narudžbini tereta služe kao indikator za potražnju pomorskog transporta u specifičnim oblastima utovara. Shipfix je mapirao balastne oblasti relevantne za svaku oblast utovara, ukazujući na broj brodova dostupnih za zapošljavanje u predstojećem periodu.

“Dok tržište prihvata ovu novu eru kolaborativne analitike, pomorska industrija je spremna da otključa nove efikasnosti i mogućnosti,” govori Stuart-Grumbar.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply