Skip to main content
search
VijestiSvijet

Globalna dominacija flote tankera u vlasništvu Grčke

By 02/03/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: VesselsValue

VesselsValue je objavio godišnji rang top zemalja po vrijednosti flote, sa Grčkom koja zauzima prvo mjesto u tankerima. U skladu sa tim, flota tankera u vlasništvu Grčke procijenjena je na 69,5 milijardi dolara, odražavajući vodeću poziciju grčkih brodovlasnika u industriji masovnog transporta.

U širem kontekstu, Grčka je rangirana kao treća po ukupnoj vrijednosti flote. Flota u vlasništvu Grčke procijenjena je na 169,4 milijarde dolara, prema podacima VesselsValue. Kina je na drugom mjestu sa flotom vrijednom 204 milijarde dolara, dok Japan predvodi sa flotom procijenjenom na 206,4 milijarde dolara. Razlika između Grčke, Kine i Japana može se činiti značajnom, ali je ključno napomenuti koji postotak vrijednosti flote svake zemlje dolazi od primarnih tipova komercijalnih brodova. Uzimajući u obzir vrijednosti balkera, tankera, kontejnerskih brodova, LNG i LPG brodova, vrijednost flote Kine je 176,3 milijarde dolara, Japana 172,2 milijarde dolara, a Grčke 166,5 milijardi dolara. Dakle, što se tiče moći svake zemlje u tipovima brodova koji dominiraju međunarodnom plovidbom, razlike među tri top zemlje su mnogo manje.

Vrijednosti flote od 98% u vlasništvu Grčke odgovara kumulativnoj vrijednosti balkera, tankera, kontejnerskih brodova i gas carrier-a, demonstrirajući i strateški fokus i moć plovidbe u vlasništvu Grčke. Odnosni postotci za japanske i kineske flote su 83% i 86%.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply