Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Godinu dana nakon gubitka Titan-a, istraga nesreće se nastavlja

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Godinu dana nakon implozije eksperimentalne podmornice Titan, Američka obalska straža nastavlja istragu o uzroku koja je usmrtila pet putnika.

U nedavnom saopštenju, Istražni odbor za pomorske nesreće Obalske straže za tragediju Titan-a naveo je da i dalje radi sa više partnerskih agencija i zainteresovanih strana kako bi razumjeli uzrok nesreće. Planiraju održati javne rasprave u periodu od avgusta do kraja decembra, sa datumom koji će tek biti najavljen.

“Zahvalni smo na međunarodnoj i međuinstitucionalnoj saradnji koja je bila ključna za pronalaženje, očuvanje i forenzičko ispitivanje dokaza iz udaljenog priobalnog regiona i ekstremne dubine,” rekao je predsjedavajući MBI-a kapetan Jason Neubauer. “MBI je posvećen osiguravanju da u potpunosti razumijemo faktore koji su doveli do ove tragedije kako bismo spriječili slične događaje u budućnosti.”

Kompleksnosti sa kojima se suočava istraga MBI uključuje izazovnu lokaciju, potrebu za analizom neobične konstrukcije podmornice od karbonskih vlakana i jurisdikcijska pitanja koja proizilaze iz interesa pet različitih agencija – Američkog nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB), Američke obalske straže, Kanadske obalske straže, Kanadskog odbora za sigurnost transporta (TSB) i Kanadske kraljevske konjičke policije (RCMP). USCG je vodeća agencija, uz pomoć američke mornarice za istragu mjesta nesreće.

Odvojeno, Obalska straža je potvrdila da je “transkript” poslednjeg putovanja Titan-a koji je kružio na društvenim mrežama 2023. godine potpuno lažan. “Siguran sam da je to lažan transkript,” rekao je Neubauer za New York Times. “Neko je to uradio dovoljno dobro da izgleda uvjerljivo.”

Lažni transkript ne odgovara stvarnim zapisima komunikacija koje su agencije pribavile sa matičnog broda Titan-a, kanadskog broda Polar Prince. Pravi zapisnici komunikacija su povjerljivi, barem do završetka istrage MBI-a.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply