Skip to main content
search
VijestiSport

Godinu dana nakon početka The Ocean Race 2022-23

AAA

Izvor fotografije: JLOrtin / Shutterstock.com

Bilo je to prije tačno 12 mjeseci kada su flote IMOCA i VO65 krenule iz Alicante-a u 14. izdanju The Ocean Race, trke koja obilježava 50. godišnjicu, nastavljajući teško stečenu tradiciju jednog od najvećih izazova u svjetskom sportu.

Pet IMOCA plovila započelo je trku oko svijeta, dok se šest VO65 jedrilica takmičilo za novi Sprint Cup – kraći kurs baziran na evropskim etapama trke.

Novi IMOCAs sa hidrokrilima živjeli su do svog ugleda kao brodovi koji pomjeraju granice tehnologije i vode jedriličare do njihovih granica i dalje. Više žena nego ikad učestvovalo je u trci, dok su se novi heroji iz IMOCA scene pretvorili u domaća imena za fanove The Ocean Race-a.

Rekordi trke biće srušeni, a konačni rezultat ostao je neizvjestan sve do posljednje etape, kada je skiper Charlie Enright i njegov 11th Hour Racing Team potvrđen kao dostojni šampion i prvi tim pod američkom zastavom koji je osvojio trku.

14. izdanje The Ocean Race je takođe ono gdje je The Ocean Race postao trka za okean, sa svojim nagrađivanim programom održivosti, razvijenim u saradnji sa osnivačkim partnerom 11th Hour Racing, prednjačeći u obnovi zdravlja okeana, kroz nauku na brodu, obrazovanje i The Ocean Race Summit-e fokusirajući se na prava okeana.

Godinu dana nakon početka posljednje trke, ovaj rad nastavlja definisati The Ocean Race i to će i dalje činiti.

Kako kalendar prelazi na 2024. godinu, organizatori trke vrijedno rade na osiguravanju gradova domaćina i definisanju rute trke za The Ocean Race Europe u 2025. i sljedeće izdanje trke u 2026/27.

Izvor: The Ocean Race

Podijeli vijest:

Leave a Reply