Skip to main content
search
VijestiSvijet

Golden Energy Offshore kupuje pet Vroon-ovih brodova za 94 miliona dolara

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Norveški Golden Energy Offshore Services (GEOS) sklopio je ugovor o kupovini pet brodova od Vroon Holding-a za 94 miliona dolara. Ugovor uključuje četiri neimenovana PSV-a (Platform Supply Vessel) i jedan SSV (Subsea Support Vessel), VOS Sugar, svi izgrađeni između 2015. i 2016. godine.

PSV brodovi imaju isti PX 121 dizajn kao GEOS-ovi Energy Duchess i Energy Empress, ali takođe mogu biti nadograđeni sa smještajnim jedinicama i drugim potrebama za rad u offshore wind sektoru.

„Na ovome smo dugo radili. Ova investicija pretvara nas u modernu offshore kompaniju, sa novom i ekološki prihvatljivom flotom. Nastavićemo da se širimo, tražićemo više prilika na tržištu i stvarno postati važan igrač offshore tržišta u budućnosti,” rekao je Per Ivar Fagervoll, izvršni direktor Golden Energy Offshore Services.

Očekuje se da će se akvizicija završiti krajem septembra 2023., a GEOS će početkom avgusta platiti depozit od 9,4 miliona dolara.

Oaktree Maritime & Transportation Fund, GEOS-ov najveći zajmodavac, odlučio je da iskoristi garancije u iznosu od 50% nepodmirenog dioničkog kapitala, što će GEOS-u dodati 5,7 miliona dolara novog kapitala.

Oaktree je takođe osigurao dodatnih 3,3 miliona dolara kredita, koji će se sa ostalim sredstvima koristiti za plaćanje depozita.

GEOS je takođe sa Oaktree-ovom podružnicom, Fleetscape Capital, potpisao petogodišnji ugovor o povratnom zakupu u iznosu od 98,6 miliona dolara za pet brodova, plus Energy Duchess i Energy Empress, što će osigurati sredstva za kupovinu plovila. Predloženi sporazum uključuje opcije kupovine, kao i opciju prodaje.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply