Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčka flota: Opremljena EST-ovima, spremna za upotrebu dual-fuel LNG-a, opremljeni scrubber-ima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Grčko brodarstvo i dalje kontroliše više od 20% globalne tonaže, uz izraženo prisustvo u svim segmentima brodarstva i flotom od preko 5.500 brodova, ističe Union of Greek Shipowners (UGS) u svom godišnjem izvještaju za period 2023-2024. Izvještaj naglašava međunarodnu, evropsku i nacionalnu važnost usluga koje pruža grčko brodarstvo.

Prema nedavnim podacima, u sektoru tankera ima oko 4.700 kompanija koje u prosjeku posjeduju 3,6 brodova, dok gotovo 2.500 vlasnika balkera u prosjeku drži 5 brodova.

Grčki brodovlasnici neprestano ulažu u nove, veće i efikasnije brodove.

Trenutno, grčka narudžbina obuhvata 384 broda sa ukupnim kapacitetom od 34 miliona dwt-a, što predstavlja značajan porast u poređenju sa prethodnim godinama.

U odnosu na 2023. godinu, narudžbina je veća za 60% po broju brodova i za 79% po nosivosti, dok je u poređenju sa 2021. godinom gotovo četiri puta veća po broju brodova i više od dva puta po nosivosti.

Pored naručivanja većih brodova – prosječni kapacitet broda u vlasništvu Grka koji je trenutno naručen iznosi 88.748 dwt-a, u poređenju sa 62.237 dwt-a za svjetsku flotu.

Od ukupne grčke flote, 35% je opremljeno EST-ovima, što je više u poređenju sa globalnih 23%. Takođe, 6,7% grčke flote opremljeno je za korišćenje dual-fuel LNG, naspram globalnih 5,3%, dok će 36% grčkih naručenih tankera biti opremljeno SOx scrubber-ima, što je znatno iznad globalne stope od 24%.

U međuvremenu, procjenjuje se da je direktni i indirektni uticaj na grčku ekonomiju između 6,5% do 8% BDP-a.

Izvještaj Union of Greek Shipowners (UGS) predstavlja statistiku i podatke na nekoliko tema, od nezamjenjive uloge brodarstva u savremenom svijetu do glavnih karakteristika flote u vlasništvu Grka i njenih ekoloških performansi.

Godišnji izvještaj za 2023-2024. godinu takođe pruža sažet pregled stavova i predloga koje je UGS iznio kao odgovor na glavne izazove u brodarstvu tokom prethodne godine.

U pogledu pomorske politike, značajan dio ovogodišnjeg godišnjeg izvještaja raspravlja o kursu brodarstva ka održivoj budućnosti.

U svom predgovoru, predsjednica UGS-a Melina Travlos naglašava: “Grčko brodarstvo nastavlja da stvara, razvija se, ulaže i vodi sa dubokim vjerovanjem u svoje pomorstvo, poštujući svoju dugu pomorsku tradiciju. Uvijek pionir na moru”.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply