Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčka postaje prva evropska zemlja koja zabranjuje kočarenje u morskim parkovima

AAA

Izvor fotografije:

Zakon će stupiti na snagu u nacionalnim parkovima u roku od dvije godine i u svim zaštićenim morskim područjima zemlje do 2030. Grčka je postala prva zemlja u Evropi koja je najavila zabranu kočarenja u svim svojim nacionalnim morskim parkovima i zaštićenim područjima.

Zemlja je saopštila da će potrošiti 780 miliona eura kako bi zaštitila svoje „raznovrsne i jedinstvene morske ekosisteme“.

Grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, rekao je delegatima na konferenciji Naš okean u Atini u utorak: „Uspostavili smo dva dodatna nacionalna morska parka, jedan u Jonskom i jedan u Egejskom moru, povećavajući veličinu naših zaštićenih morskih područja za 80% i pokrivajući jednu trećinu naših morskih teritorijalnih voda.

Do 2026. godine ćemo zabraniti kočarenje u našim nacionalnim parkovima i do 2030. godine u svim zaštićenim morskim područjima.“

Rekao je da će takođe uspostaviti najsavremeniji sistem nadzora, uključujući dronove, kako bi sprovodio zabranu.

Predloženi jonski nacionalni morski park pokrivaće skoro 12% grčkih teritorijalnih voda, štiteći morske sisare poput ulješara, prugastih delfina i ugroženih mediteranskih sredozemnih tuljana i južnoegejski MPA, koji pokriva 6,61% grčkih teritorijalnih voda.

Izvor: theguardian.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply