Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčka proglašava 2024. godinu “Godinom pomorskog obrazovanja”

By 26/12/2023December 27th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Grčko ministarstvo pomorstva i Egejsko more planiraju da u 2024. godini daju prioritet unapređenju pomorskog obrazovanja i održivosti.

Kako je naveo ministar Christos Stylianides, Grčka ima za cilj uvođenje zakonodavnih inicijativa i naglašavanje važnosti posjedovanja visoko kvalifikovanih grčkih pomoraca za industriju brodarstva. Stoga će se 2024. godina nazivati “Godinom pomorskog obrazovanja”. Ministar je takođe obećao da će Grčka preduzeti više koraka u promociji zelenog brodarstva.

Kao nacija sa ogromnom brodarskom tradicijom, smisleno je da Grčka sprovodi mjere u cilju promocije ljudske i ekološke održivosti. Fokusiranje na pomorsko obrazovanje je posebno ključno, jer se industrija suočava sa problemom zadržavanja radne snage, dok sa druge strane oko 800.000 pomoraca nije obučeno za upravljanje brodovima koji rade na alternativna goriva i nove tehnologije.

  • Grčka i dalje ostaje najveća brodarska zemlja na svijetu, jer grčki brodovlasnici kontrolišu 21% globalne tonaže sa ukupno 5.520 brodova.
  • Značaj grčkog brodarstva je još veći za EU, jer grčki interesi kontrolišu više od 70% flote pod kontrolom EU za vrste brodova od strateškog značaja. Flota u grčkom vlasništvu značajno doprinosi osiguravanju sigurnosti hrane i energetske autonomije Evropske unije.
  • Grčka brodarska zajednica intenzivno ulaže u nove, naprednije brodove i tehnologije koje poboljšavaju efikasnost i minimiziraju ekološki otisak industrije.

Još jedan cilj koji je postavio ministar uključuje povećanje sigurnosti u lukama, koristeći evropska sredstva. Ministar je takođe istakao ciljeve ministarstva u ubrzanju digitalizacije i pojednostavljenju procedura.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply