Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Grčka se obavezuje na zaštitu svojih mora

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vlada najavljuje morske parkove u Egejskom i Jonskom moru i zabranu kočarenja na određenim područjima od 2026. godine

Uoči devete međunarodne konferencije o okeanima “Our Ocean”, koja će se održati danas i sutra u Atini, grčka vlada je najavila prve tri od 20 obaveza Grčke.

Konferencija je međunarodna institucija, pokrenuta 2014. godine na inicijativu tadašnjeg američkog državnog sekretara John Kerry-a, koja se svake godine održava u drugoj zemlji, pokušavajući da istakne pitanja povezana sa zaštitom mora i da izazove obaveze od vlada i tržišnih aktera.

Ministar zaštite životne sredine Teodoris Skilakakis potvrdio je prošlosedmični izvještaj “Kathimerini” o stvaranju dva nova velika morska parka u Egejskom i Jonskom moru.

Naglasio je da su sve obaveze osigurale finansiranje, napominjući da će morski parkovi imati “najmoderniji sistem nadzora sa dronovima i radarima koji prenose informacije u stvarnom vremenu, kao i brodove za intervenciju”.

Druga inicijativa najavljena u ponedjeljak i tiče se ribarstva. Ministar ruralnog razvoja Lefteris Avgenakis rekao je da će kočarenje u nacionalnim parkovima zemlje – postojećem Alonisou i dva nova – biti zabranjeno od 2026. godine.

Mjera će, kako je dodao, postepeno biti proširena na ostala zaštićena morska područja do 2030. godine. Pored nacionalnih parkova, ribolov neće biti dozvoljen u zoni oko budućih vjetroelektrana na moru.

Avgenakis je napomenuo da u EU postoji još 122 broda za kočarenje, čija je upotreba već uveliko smanjena, i potvrdio da neće biti izuzetaka od postojećeg plana za njihovo postepeno ukidanje.

Izvor: ekathimerini.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply