Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčka, stub uvoza iračke nafte u Evropi

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Uvoz sirove nafte iz Iraka u Evropu nastavlja se stabilnim tempom u februaru 2024. godine, pri čemu Grčka, Italija, Turska i Holandija igraju centralnu ulogu. Zapravo, ove četiri zemlje čine 70% ukupnog uvoza iračke nafte u Evropu.

Osim toga, evropski uvoz sirove nafte iz Iraka dostigao je 500.000 barela/dan u februaru, ostajući nepromijenjen u poređenju sa istim periodom 2023. godine. Međutim, ovi nivoi uvoza su 400.000 barela/dan niži od prosjeka 2023. godine.

Produženo smanjenje uvoza iračke sirove nafte u Evropu pripisuje se mnogim faktorima, ali geopolitička kriza u Crvenom moru je vodeći uzrok ove kontrakcije. Tankeri koji prevoze iračku naftu izbjegavaju prolazak kroz Crveno more i biraju dužu rutu oko Afrike.

U svakom slučaju, vrijedi napomenuti da se očekuje da će dolasci sirove nafte u Evropu u periodu od 1. do 25. marta dovesti do mjesečnog povećanja uvoza za 130.000 barela/dan, prema podacima Vortex-a.

Stoga se očekuje oporavak evropskog uvoza “crnog zlata”. U međuvremenu, uvoz iračke sirove nafte u Indiju dostigao je 1,15 miliona barela/dan u januaru, bilježeći najveći porast od aprila 2022. godine.

Razlog povećanog uvoza iračke sirove nafte u Indiju nalazi se u geografskoj blizini dviju zemalja, budući da nije pogođena krizom u Crvenom moru, za razliku od Evrope.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply