Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčke brodarske kompanije i “LR” pokreću novu inicijativu za nulte emisije gasova

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Grčke brodarske kompanije i “Lloyd’s Register” pokreću novu inicijativu koja će se fokusirati na smanjenje emisije gasova staklene bašte postojeće globalne flote.

“Capital Group”, “Navios Maritime Partners”, “Neda Maritime Agency”, “Star Bulk” i “Thenamaris”, stoje iza ove inicijative i pokreću globalni “Maritime Emissions Reduction Centre” – cantar za smanjenje pomorskih emisija (M-ERC) u Atini.

Inicijativa je pokrenuta uz podršku pet vodećih brodovlasnika u zemlji, i fokusiraće se na optimizaciju efikasnosti postojeće flote.

Neprofitna organizacija će sarađivati sa “Lloyd’s Register (LR) Maritime Decarbonisation Hub-om”.

Nova inicijativa će iskoristiti svoja primijenjena istraživanja da ukloni barijere, omogućavajući primjenu tehnologija i rješenja današnjice.

Takođe će osigurati da današnji brodovi  budu pogodni za energetsku tranziciju, i da pomorci i osoblje na obali imaju neophodnu obuku i vještine.

Centar će pokušati da privuče globalna i regionalna sredstva za finansiranje aktivnosti, projekata i inicijativa. Očekuje se da će se inicijativi pridružiti više zainteresovanih strana u pomorstvu u narednim mjesecima.

Nick Brown, izvršni direktor “Lloyd`s Register-a”, rekao je: „Iako postoji mnogo neizvjesnosti u vezi sa budućim gorivima, jasno je da što manje goriva koristimo, činimo bolje sebi i danas i nakon 2050. godine. Moramo istražiti svaki mogući dobitak efikasnosti od trenutne flote. Tehnologije za uštedu energije i operativne prakse, igraće primarnu ulogu u ostvarivanju smanjenja emisija od 30%, koje je za cilj imao “IMO” za samo šest godina od sada. ”

Evangelos Marinakis, predsjednik i osnivač kompanije “Capital Maritime & Trading Corp.”, rekao je: „Ponosni smo što smo dio ove alijanse koja ima za cilj uspostavljanje ekosistema za istraživanje i inovacije u brodarskoj industriji u Grčkoj. Energetska tranzicija u brodarskoj industriji je izazov koji zahtjeva kolektivne snage. “Maritime Emissions Reduction Centre” je akt implementacije ove inicijative, i naša je dužnost da učestvujemo u prvim koracima ove alijanse, međunarodnom pomorskom čvorištu za dekarbonizaciju, gdje se dijeli znanje, vještine, inovacije i istraživanja. Njegov cilj je da zajednički radi na postizanju izvodljivog, bezbjednog i održivog puta dekarbonizacije za pomorsku flotu.”

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply