Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčki brodovlasnici modernizuju flotu

AAA

Izvor fotografije: Daniel Wright98 / Shutterstock.com

Nekoliko grčkih brodovlasnika preduzima niz poteza da bi obnovili i modernizovali svoje flote, ali i odgovorili na izazove brodarske industrije 21. vijeka.

U eri koju karakterišu brzi tehnološki napredak i novi ekološki propisi, prilagođavanje nije samo opcija, već i potreba, kažu rukovodioci industrije.

Danaos Corporation

“Danaos Corporation”, u vlasništvu Giannis Koustas-a, ima 12 kontejnerskih brodova u izgradnji, od kojih je dva naručio ovog mjeseca.

“Svih dvanaest brodova uključenih u naš program brodogradnje, biće opremljeni sa pogonom na metanol i projektovani najsavremenijijm ekološkim karakteristikama. Potražnja za slotovima za isporuku u brodogradilištima je veoma visoka, jer se industrija ubrzano kreće ka smanjenju emisije ugljenika.”, istakao je gospodin Koustas.

Star Bulk

“Star Bulk Carriers”, u vlasništvu Petros Pappasa-a, metodičnim potezima sprovodi program obnove svoje flote.

Kompanija, koja posjeduje 113 balkera, od prošle godine sprovodi seriju prodaje svojih starijih brodova, i ima devet balkera u izgradnji, od kojih će četiri preuzeti ove godine.

“Nastavljamo da se pripremamo za strožiju ekološku regulativu, ulažući u obnovu naše flote, sa brodovima najnovije generacije, “Eco Kamsarmax” visoke specifikacije”, istakao je nedavno gospodin Pappas.

Navios Partners

“Navios Maritime Partners”, u vlasništvu Angelikis Frankous, takođe sprovodi niz poteza u cilju restruktuiranja svoje flote. Isporuka se fokusira na zamjenu starijih brodova novijim, tehnološki naprednijim, u oblastima koje pružaju adekvatan povrat.

“Navios Partners” je prodao 17 brodova od početka 2023. godine do danas, obezbjeđujući bruto prihod od 327,6 miliona dolara.

Capital Product Partners

“Capital Product Partners”, u vlasništvu Vangelis Marinakis-a, pokrenula je svoju transformaciju u kompaniju fokusiranu na LNG, sa ambicijom da bude pionir u sektoru. Istovremeno, proširuje svoju viziju energetske tranzicje, odražavajući njenu posvećenost prilagođavanju inovacijiama u sektoru pomorstva.

Angelicoussis Group

Maria Angelicoussis se takođe fokusira na zelenu tranziciju brodarstva, a upravlja sa tri kompanije – “Maran Tankers”, “Maran Gas” i “Maran Dry”, sa 143 broda.

Njena strategija se fokusira na “zelene” investicije sa novim porudžbinama brodova, a takođe vodi i međunarodne istraživačke projekte. Između ostalog, u izgradnji ima osam “Suezmax” tankera, koji će biti isporučeni u dvije godine, 2026-2027, i tri “shuttle” tankera.

Izvor: mononews.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply