Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Grčki brodovlasnici prednjače u naručivanju brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U sedmici visoke investicione aktivnosti koja je završena 5. aprila, grčki brodovlasnici, posebno iz Pireja i Atine, bili su izuzetno aktivni u naručivanju i kupovini brodova, kako navodi najnoviji izvještaj brokerske kuće Xclusiv.

Zapravo, kompanija DryDel, na čelu sa gospodinom Kostas Delaportas-om, naručila je izgradnju balkera kapaciteta 64.000 dwt-a u japanskim brodogradilištima Shin Kurushima, sa očekivanim datumom isporuke u drugom polugodištu 2026. godine.

Takođe, kompanija Latsco, pod vođstvom gospodina Paris Kasidokostas-a, naručila je tanker kapaciteta 115.000 dwt-a u brodogradilištima Hyundai Vinashin. Cijena broda, koji će biti opremljen sa scrubber-om, iznosi 69,6 miliona dolara, a isporuka je predviđena za treće tromjesečje 2027. godine.

Osim toga, kompanija Capital, na čelu sa gospodinom Evangelos Marinakis-om, naručila je izgradnju četiri LPG dual fuel broda u brodogradilištima Hyundai Mipo. Prema izvještaju Xclusiv, svaki od ovih brodova, koji se očekuje da budu isporučeni 2027. godine, košta 78 miliona dolara.

Kompanija Evalend, pod vođstvom gospodina Kriton Lentoudis-a, takođe je naručila dva tankera kapaciteta 75.000 dwt-a u kineskim brodogradilištima Jiangsu Yangzijang. Brodovi, opremljeni sa scrubber-ima, koštaju 52 miliona dolara svaki i očekuje se da budu isporučeni 2026. godine.

Dodatno, kompanija Thenamaris, pod vođstvom gospodina Nikolas Martinos, stekla je dva tankera kapaciteta 49.990 dwt-a sa tržišta polovnih brodova za 53 miliona dolara svaki.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply