Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčki ministar pomorstva u Oslu: “Norveška i Grčka; pomorski narodi po DNK”

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

“Norveška i Grčka; pomorski smo narodi po DNK”, izjavio je grčki ministar pomorstva, Christos Stylianides, na okruglom stolu o klimi i geopolitici sa liderima iz norveške pomorske industrije.

Zvanična posjeta ministra Oslu, od 9. do 11. aprila, zasnivala se na činjenici da su ove dvije zemlje sa dugom tradicijom u pomorskim pitanjima i sa veoma dobrom saradnjom u okviru IMO-a.

Održivo pomorstvo, unapređenje infrastrukture luka i “plava ekonomija” bili su u centru razgovora ministra Christos Stylianides-a u Oslu.

Glavni cilj posjete bio je jačanje saradnje između Grčke i Norveške na bilateralnom nivou i u međunarodnim organizacijama, sa ciljem zajedničkog djelovanja kao katalizatora u predstojećim pregovorima sa trećim zemljama i između Evropske unije i IMO-a.

U središtu sastanaka ministra sa norveškim državnim zvaničnicima i liderima u pomorstvu bili su izazovi i mogućnosti povezani sa dekarbonizacijom i “zelenom tranzicijom” pomorstva, kao i potreba za usvajanjem integrisanog pristupa promociji održive “Plave ekonomije” kao bitnog faktora evropske konkurentnosti.

Ministar se posebno sastao sa ministrom spoljnih poslova Norveške Espen Barth Eide-om i ministrom za ribarstvo i politiku okeana Cecilie Myrseth. Takođe je posjetio glavne kancelarije Norveškog registra (DNV) i učestvovao u okruglom stolu sa predsjednikom i članovima Udruženja norveških brodovlasnika kao i lokalnim pomorskim “klasterom”.

Na kraju, posjetio je luku Oslo gdje se informisao i razmijenio mišljenja sa članovima lokalnog upravnog tijela.

Na sastancima, održanim u veoma dobroj atmosferi, raspravljana je i potreba za usvajanjem globalno orijentisane mjere za tradicionalna goriva što je zajednički evropski stav.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply