Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčkog kapetana inspirisao pjesnik mornarice da se bavi ovom profesijom

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Izbor mlade djevojke za pomorsku profesiju nije jednostavan.

Nevolje, teški uslovi, opasnost, izolovanost od porodičnog i prijateljskog okruženja, majčinstvo, posao kojim dominiraju muškarci, uznemiravanje, čine ovaj poziv teškim izborom.

Pa ipak, žene koje su donijele odluku da se upuste u ovu tešku profesiju, pokazale su da žele da prevaziđu poteškoće, da se nose sa složenim zadacima, da se afirmišu, i u tome ističu.

Uprkos malom procentu na grčkim brodovima, što je uglavnom posljedica negativnog stava većine brodarskih kompanija, osjeća se prisustvo žena, od kojih su mnoge na vrhu hijerarhije brodova.

Jedan takav slučaj je Chrysi Kolokutsa, koja je primjer koji treba slijediti. Počela je 2011. godine kao drugi oficir na brodu “M/V Violando” kompanije “Adriakis”.

Svojim odličnim učinkom i nepokolebljivom željom za učenjem i razvojem, uspjela je da postane prva žena kapetan u Tankerskoj floti kompanije.

Njena inspiracija da postane kapetan, potekla je od grčkog pjesnika, pisca i mornara Nikos Kavadias-a. Kavadias je svojim putovanjem po svijetu donio pomorsku profesiju svima. Od kada je bila tinejdžerka, kapetan Chrysi je sanjala da postane mornar, inspirisana njegovim pjesmama. Željela je da putuje svijetom i upoznaje ljude različitih nacionalnosti i kultura.

Kako je izjavila: “Od svoje 15. godine jedina profesija kojojm sam htjela da se bavim, bila je pomorac ili svjetioničarka. Zamišljala sam sebe daleko od grada, sa svojim knjigama i muzikom, okružena morem i mirom”.

Uprkos naporima njenih srednjoškolskih profesora da je razuvjere, odlučila je da upiše trgovačku pomorsku školu kao prvi i jedini izbor. Već tada je znala da je jedino što želi este da postane pomorac. Godine 2004., primljena je u pomorsku trgovačku Akademiju “Aspropyrgos”.

S obzirom na to da 2004. godine karijere na moru nisu bile uobičajene za žene, kapetan Chrysi je postala jedna od samo dvanaest žena među ukupno 2000 studenata!

Kako su godine prolazile, postalo je jasno da stvarnost života na moru nije tako romantična kao u Kavadias-ovim pjesmama, ali ipak, ona nikada nije mogla da zamisli drugu karijeru.
Sve ove godine, i kako je njena karijera napredovala, njena motivacija je ostala ista “Raditi ono što je morala da učini da bi ostvarila svoj san”. Kapetan Chrysi je 2022. godine unaprijeđena u kapetana na brodu “M/V Nikolaos”.

Njeno prvo putovanje kao kapetana, bilo je za nju prelomni trenutak. Bilo je to sjajno iskustvo koje joj je pomoglo da shvati odgovornost koju ima kapetan, posebno kada prelazi kroz prometnu luku Singapura.

Ono što smatra veoma važnim, jeste da se kapetan može osloniti na svoju posadu, i zato se trudila da nikada zahtjeve posade ne ostavlja neispunjenim. Čvrsto vjeruje da ljudi moraju da se osjećaju cijenjenima kako bi mogli da rade najbolje što mogu.

Chrysi se osjeća nevjerovatno ponosno što je ostvarila svoj san. Njena omiljena slika: kada se prvi put iskrcala kao kapetan, osvrnula se na brod dok se povlačila. Znajući da je uradila dobar posao i da je njena posada zadovoljna.

Izvor: e-nautilia.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply