Skip to main content
search
KarijeraVijesti

Green Jakobsen: Razmotrite ova tri principa za poboljšanje ljudskih performansi

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ljudske performanse se često mogu činiti nejasnim ili ograničenim pojmom, obično povezanim sa procjenama i intervencijama. Međutim, dostupni podaci ukazuju na mogućnost konkretnijeg pristupa ljudskim performansama.

Tokom godina, Green-Jakobsen je sakupio preko 50.000 odgovora od pomoraca i osoblja u kancelarijama. Ti odgovori nisu samo uzorci, već predstavljaju ljudske performanse koje pratimo tokom vremena. Kroz godine sprovođenja istraživanja o ljudskim performansama, uočili smo značajne i specifične korelacije u podacima o performansama.

Ovi podaci otkrivaju da su ljudske performanse regulisane ključnim principima koji pružaju dragocjene smjernice i preporuke o praktičnom i sveobuhvatnom poboljšanju ljudskih performansi. Izdvojili smo tri istine koje smo otkrili tokom godina rada u pomorskoj industriji, koje možda nećete pronaći na drugim mjestima:

  1. Ljudske performanse su uvijek zavisne od konteksta

Često se smatra da profesionalci vremenom postaju bolji, jer stiču više iskustva, pohađaju kurseve i uče iz svojih lekcija. Međutim, podaci iz medicinskog sektora pokazuju suprotno. Na primjer, stopa smrtnosti kod neiskusnih i novih hirurga bila je 1%. Vremenom, sa ponavljanjem određenih operacija, stopa smrtnosti opada na 0,25%. Međutim, kada ovi već iskusni hirurzi promijene bolnicu ili se pridruže novim timovima, stopa smrtnosti ponovo raste na 1%.

  1. Ljudske performanse nadilaze pojedinca

Ljudske performanse su kolektivni koncept, koji obuhvata doprinose i interakcije pojedinaca, timova i organizacije kao cjeline. Često se fokusiramo na pojedinca i kako osigurati njegovu optimalnu performansu – kroz testove, provjere, razgovore i preporuke. Međutim, čim zakorače na brod, sva ta priprema se dovodi u pitanje jer ne znamo kako će se uklopiti i sarađivati sa timom na brodu.

  1. Ljudske performanse zahtijevaju pregled, posebno iz perspektive tima

Green-Jakobsen već pet godina radi na promovisanju sigurnosti i kontinuiranim pregledima zadataka (reflektivnost zadataka), nastojeći unaprijediti ovaj pristup performansama. Naši podaci pokazuju da su njihovi timovi na visokom nivou jer članovi posade mogu izraziti svoje mišljenje i pregledati svoje performanse. Njihovih 80 brodova pokazuje visoku reflektivnost zadataka i socijalnu reflektivnost, napredujući u pravom smjeru prema tradicionalnim statističkim podacima.

Druge kompaniji koje su još u procesu razvijanja sposobnosti da stvore psihološku sigurnost na radnom mjestu još uvijek ne mogu pokazati isti nivo performansi.

Iz svih podataka koje je sakupio Green-Jakobsen, vidimo da pomoć pomorcima da usmjere svoju pažnju na različite nivoe performansi pomaže im da postanu svjesni i razumiju o čemu treba da diskutuju. To se dešava jednostavno zato što usmjeravamo njihovu pažnju na stvari na koje želimo da se fokusiraju.

U ovoj industriji, Green-Jakobsen vjeruje da ne provodimo dovoljno pregleda performansi, posebno iz perspektive tima.

Ako, ciljamo na poboljšanje ljudskih performansi, moramo dati prioritet osiguranju kvaliteta pregleda performansi i povećanju njihove učestalosti, kao i usavršavanju našeg pristupa i pregledu sigurnosnih i poslovnih kritičnih operacija.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply