Skip to main content
search
VijestiZabavaIstaknute Vijesti

Gulfstream-ov novi G700 avion dobio evropsku sertifikaciju

AAA

Izvor fotografije: Georgi Bidenko / Shutterstock.com

Potpuno novi poslovni avion dobio je European Union Aviation Safety Agency (EASA) sertifikat, čime je otvoren put za isporuke na Stari kontinent.

“Tim Gulfstream-a ponosan je što dodaje EASA sertifikaciju našim sve većim dostignućima u vezi sa G700 sertifikacijom,” izjavio je predsjednik Gulfstream-a Mark Burns. “Ova EASA sertifikacija otvara isporuke G700 za mnoge naše međunarodne kupce, i uzbuđeni smo što vidimo kako naša flota nove generacije raste širom svijeta.”

Avion je dobio European Union Aviation Safety Agency (EASA) sertifikat od Federalne avijacijske administracije (FAA) 29. marta, nakon, kako je Burns rekao, “najrigoroznijeg programa sertifikacije u istoriji kompanije.” Proces sertifikacije novih aviona u SAD-u postao je strožiji nakon dvije fatalne nesreće aviona Boeing 737 Max u oktobru 2018. i martu 2019. godine.

Prije nego što je dobio sertifikaciju od FAA, Gulfstream je najavio unapređenja dometa, brzine i visine kabine za G700. Već impresivan domet aviona povećan je na 7,750 nautičkih milja pri brzini Mach 0.85 ili 6,650 nautičkih milja pri brzini Mach 0.90, čime je dobio 250 nautičkih milja na obije brzine u odnosu na originalne projekcije. Maksimalna operativna brzina G700 takođe je povećana sa Mach 0.925 (710 mph) na Mach 0.935 (717 mph), čime je postao najbrži avion u Gulfstream floti. (Avion je, zapravo, postavio više od 50 rekorda brzine prije nego što je ušao u službu.) Visina kabine, za koju Gulfstream kaže da je već najniža u poslovnoj avijaciji, smanjena je na 2,840 stopa pri letu na 41,000 stopa kako bi pružila još veću udobnost u vazduhu.

Sa FAA sertifikacijom G700, Gulfstream je najavio još dva poboljšanja. Rastojanje pri poletanju i sletanju bilo je kraće nego što se prvobitno očekivalo—5,995 stopa i 3,150 stopa, respektivno—što znači da će putnici imati više operativne fleksibilnosti i dostupnosti aerodroma.

Na kraju, prema Gulfstream-u, G700 se može pohvaliti najprostranijom kabinom u poslovnoj avijaciji. Unutrašnjost se može konfigurisati sa do pet stambenih zona, uključujući novu “ultra kuhinju” i luksuzni apartman sa tušem. Vlasnici imaju mogućnost prilagođavanja svih aspekata, od rasporeda prostorija i palete boja do tapacirunga i metalnih detalja. Osim toga, putnici će uživati u izuzetno tihom okruženju i 100 posto svježem, nikada recirkulisanom vazduhu.

Gulfstream je u aprilu isporučio prva dva primjerka novog vodećeg modela američkim kupcima, a očekuju se dodatne isporuke u narednim sedmicama.

Izvor: Robb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply