Skip to main content
search
VijestiSvijet

Gvineja zamjenjuje Brazil na podijumu za Capesize brodove

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Izvanredan rast trgovine boksitom putem Capesize brodova iz Gvineje doveo je do toga da ta ruta zamijeni Brazil u smislu tona-dana u prva četiri mjeseca godine, pokazali su novi podaci brokera BRS.

Trgovinska ruta boksita iz Gvineje do Kine sada se učvrstila kao “ključni stub” za Capesize brodove, primijetili su analitičari BRS-a, a rast uvoza odražava izvanredno povećanje proizvodnje električnih vozila u Narodnoj Republici Kini.

U prva četiri mjeseca 2024. godine, Capesize pošiljke iz Gvineje do Kine iznosile su 333 miliona tona, samo 0,6 miliona tona manje od uspostavljene C14 rute, Brazil do Kina. Još značajnije, kada je riječ o tona-danima, ruta je izbacila brazilsku rutu za 18,2%.

Boksit, jedini manji teret koji se primarno prevozi putem Capesize brodova, predstavlja otprilike 13% globalnih Cape volumena, u odnosu na 10% prošle godine i 5% u 2020. godini, prema analizi investicione banke Jefferies. Meteorski uspon Gvineje kao proizvođača boksita za kinesko tržište pratiće i njen postanak kao glavnog dobavljača željezne rude za Kinu u narednim godinama, zahvaljujući visoko hvaljenom otvaranju rudnika željezne rude Simandou naredne godine.

Boksit je bio tema ovogodišnjeg Geneva Dry skupa i očekuje se da će imati veći značaj na sljedećem izdanju vodeće svjetske konferencije.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply