Skip to main content
search
VijestiSvijet

Hapag-Lloyd dobija značajan tender za transport bez emisija

AAA

Izvor fotografije: Thorsten Schier / Shutterstock.com

Zero Emission Maritime Buyers Alliance (ZEMBA) objavio je uspješan završetak svog prvog tendera za održivi pomorski transport, označavajući značajan korak ka smanjenju emisija stakleničkih gasova za 90% u poređenju sa tradicionalnom uslugom na fosilna goriva.

Hapag-Lloyd, svjetski lider u kontejnerskom transportu, izabran je kao pobjednik ovog prelomnog tendera. Kroz ovo partnerstvo, više od desetak članova ZEMBA, uključujući Amazon, Patagonia, Tchibo i druge, obavezalo se na kupovinu “ekoloških atributa” povezanih sa transportom bez emisija na ruti od Singapura do Rotterdam-a u naredne dvije godine.

Posao sa Hapag-Lloyd-om uključuje pružanje jedinstvene usluge koja koristi nezavisno sertifikovanii i isključivo biometan na bazi otpada, za koji se očekuje da će pomoći članovima ZEMBA da izbjegnu najmanje 82,000 metričkih tona CO2e tokom dvije godine.

Tender je prilagođen da traje dvije godine – 2025-2026 – kako bi se olakšao fokus na podršku e-gorivima i tehnologijama nebiološkog porijekla u drugom tenderu ZEMBA. ZEMBA i Hapag-Lloyd takođe će razviti sistem rezervacije i potvrđivanja kako bi se osigurala vjerodostojna alokacija ekoloških atributa usluge biometanske plovidbe.

ZEMBA je saopštila da će rezultati ovog tendera pružiti uvide koji će informisati globalnu politiku pomorstva i pomoći u razvoju robustnih smjernica za procjenu životnog ciklusa.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply