Skip to main content
search
VijestiSvijet

Hapag-Lloyd i Seaspan se udružuju za konverziju pet kontejnerskih brodova

AAA

Izvor fotografije: Daniel Wright98 / Shutterstock.com

Hapag-Lloyd i Seaspan Corporation sklopili su partnerski sporazum za konverziju pet kontejnerskih brodova kapaciteta 10,100 TEU.

Ovi brodovi, originalno pokretani konvencionalnim MAN S90 motorima, biće transformisani u dual-fuel motore opremljeni za rad na metanolu. Nakon konverzije, brodovi će ostati pod dugoročnim najmom Seaspan-a za Hapag-Lloyd.

“Projekat konverzije na metanol je dalji korak u našoj ambicioznoj agendi održivosti, koja ima za cilj dekarbonizaciju čitave flote do 2045. godine. Omogućavanjem ovim brodovima da koriste zeleni metanol od 2026. godine, zadovoljićemo rastuću potražnju naših kupaca za ekološkim transportnim rješenjima”, rekao je dr. Maksimilan Rotkopf, glavni operativni direktor (COO) Hapag-Lloyda.

U nastojanju da ostvari svoj strateški cilj dekarbonizacije, Hapag-Lloyd usmjerava investicije ne samo prema novim izgradnjama ili prepravkama, poput dual-fuel pogona i optimizaciji efikasnosti svoje postojeće flote kroz Program unapređenja flote, već i prema istraživanju i nabavci zelenih goriva. Među tim gorivima, zeleni metanol se pojavljuje kao obećavajuće gorivo sa niskim emisijama za budućnost.

Brodovi predviđeni za prepravke uključuju “Seaspan Amazon”, “Seaspan Ganges”, “Seaspan Thames”, “Seaspan Yangtze” i “Seaspan Zambezi”. Proces konverzije predviđa se da će trajati oko 80-90 dana po brodu, počevši od prvog kvartala 2026. godine. Ukupna investicija za ovih pet brodova procjenjuje se na oko 120 miliona američkih dolara.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply