Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Hapag-Lloyd predviđa “nestabilnu i izazovnu” 2024. godinu za kontejnerski transport

AAA

Izvor fotografije: Vladimir Melnik / Shutterstock.com

Hapag-Lloyd u četvrtak je saopštio da će nestabilno ekonomsko i političko okruženje dovesti do opšteg smanjenja prihoda kompanije u 2024. godini.

Međutim, vrhovno rukovodstvo, Rolf Habben Jansen tvrdi da je kompanija ostvarila treći najbolji grupni profit u istoriji kompanije, iako je znatno niži nego što je bio u izuzetno jakoj 2022. godini zbog normalizacije globalnih lanaca snabdijevanja.

“Započeli smo tekuću finansijsku godinu na zadovoljavajući način, ali ekonomsko i političko okruženje i dalje je nestabilno i izazovno, posebno u svjetlu trenutne situacije oko Crvenog mora. Stoga očekujemo opšte smanjenje prihoda u 2024.,” rekao je glavni izvršni direktor Rolf Habben Jansen.

Kompanija je u svom godišnjem izvještaju za 2023. objavila značajno smanjenje prihoda. Prema izvještaju, grupni EBITDA iznosio je 4,8 milijardi dolara (4,5 milijardi eura).

Hapag-Lloyd je među brojnim komercijalnim brodarima koji su zaobilazili Suecki kanal nakon napada na brodove, preusmjeravajući se preko Rta dobre nade, što putovanjima dodaje sedmice i značajne troškove.

Za tekuću finansijsku godinu 2024, izvršni odbor Hapag-Lloyd AG očekuje da će grupni EBITDA biti u rasponu od 1,1 do 3,3 milijarde dolara (1 do 3 milijarde eura) i grupni EBIT u rasponu od USD minus 1,1 do 1,1 milijarde.

Međutim, ova prognoza “ostaje pod značajnom neizvjesnošću s obzirom na nestabilan razvoj tarifa za prevoz tereta i geopolitičke izazove”, kako kaže ovaj kontejnerski gigant.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply