Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Hapag-Lloyd teži ka sticanju novih brodova

AAA

Izvor fotografije: John Crux / Shutterstock.com

Hapag-Lloyd se smatra sklonim ka traženju daljih ciljeva kako bi ostao u dometu vodećih imena.

Otkrio je svoje planove za srednjoročni poslovni razvoj do 2030. godine, koji uključuju agresivan rast flote, a direktor kompanije Rolf Habben Jensen tvrdi da su ciljevi “najambiciozniji plan kompanije do sada”.

Kompanija je juče saopštila da cilja da “zacementira” svoju poziciju među prvih pet globalnih kontejnerskih kompanija.

Trenutno, ONE i Evergreen su tik iza Hapag-Lloyd-a koji zauzima peto mjesto na globalnoj rang listi, prema podacima Alphaliner-a. Da bi zadržao svoje mjesto među prvih pet, Hapag-Lloyd bi mogao težiti ka preuzimanju manjih, regionalnih rivala, sugerisao je jedan vodeći analitičar pomorskog transporta. Hapag-Lloyd je tokom protekle decenije pripojio tri druge kompanije – CSAV, UASC i NileDutch.

“Izjava da želite ‘osigurati’ svoju poziciju među prvih pet ukazuje na namjeru da se ta pozicija ne samo održi već i učvrsti, umjesto da se drži na nesigurnoj granici kao što je trenutno slučaj. Stoga, pretpostavljam da će Hapag-Lloyd aktivno potraživati nove mogućnosti za preuzimanje, sa ciljem da proširi svoje poslovanje u Africi, Indiji, jugoistočnoj Aziji i na Tihom okeanu”, istakao je Lars Jensen, izvršni direktor savjetodavne kompanije Vespucci Maritime, u svojoj današnjoj objavi na LinkedIn-u.

Analitičari iz investicione banke Jefferies su, pak, sugerisali da bi Hapag-Lloyd mogao pokušati da poveća svoj kapacitet kroz tržište čartera.

HMM, za koju je Hapag-Lloyd razmatrao kupovinu prošle godine, je ove nedelje naveo da namjerava da skoro udvostruči svoju flotu kontejnera na 1,5 miliona TEU do početka sledeće decenije, dok srednjoročni poslovni plan ONE-a teži ka povećanju upravljane flote na 3 miliona TEU do 2030. godine, sa godišnjom stopom rasta od 10%.

Svi ovi robustni planovi rasta globalnih linija dolaze u trenutku kada se industrija mora suočiti sa prekomjernim kapacitetima usled rekordnih količina novih tonaža koje će biti isporučene tokom većeg dijela ove decenije.

U drugim vijestima iz Hapag-Lloyd-a, sjedište kompanije u Hamburgu i Seaspan su sklopili partnerstvo radi prepravke i konverzije pet kontejnerskih brodova od 10,100 TEU, koje pokreću konvencionalni MAN S90 motori, u dual-fuel motore sposobne za rad na metanol.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply