Skip to main content
search
VijestiSvijet

Hapag-Lloyd ulazi u Gemini u nepovoljnom položaju: Linerlytica

AAA

Izvor fotografije: Oliver Hoffmann / Shutterstock.com

Hapag-Lloyd je u nepovoljnom položaju u sklopu predstojeće saradnje Gemini sa danskim partnerom Maersk Line, navodi Linerlytica, ističući: “Hapag-Lloyd će ući u partnerstvo u nepovoljnom položaju, sa ukupnom snagom flote koja je samo pola od Maersk-ove.”

Kompanija sa sjedištem u Hamburgu trenutno raspolaže flotom od oko 1,98 miliona TEU, u poređenju sa 4,16 miliona TEU kod Maersk-a, budući da je danski gigant u poslednjih nekoliko sedmica intenzivno iznajmljivao brodove kako bi sustigao MSC, koji mu je u januaru 2022. oduzeo titulu najvećeg operatera.
Linerlytica nastavlja: “Međutim, najveći izazov za Hapag-Lloyd je njihova potpuna zavisnost od globalne mreže Maersk/APM Terminal-a, jer njemački prevoznik nema značajan udio u terminalima duž glavnih istok-zapad ruta.”

Terminal Hapag-Lloyd-a biće uključen samo u pet od 26 planiranih glavnih linija, a Hamburg je isključen iz svih 14 evropskih shuttle usluga koje će se povezivati u glavnim evropskim čvorišnim lukama Gemini mreže.

Takođe, Linerlytica je primijetila da su Maersk Line i Hapag-Lloyd bili najsporije rastući prevoznici u poslednjih pet godina.

Obje kompanije nisu bile agresivne u gradnji novih brodova tokom bum-a uzrokovanog Covid-19, a njihov poslednji veliki rast dogodio se 2017. godine, kada su Maersk Line i Hapag-Lloyd završili svoje akvizicije Hamburg Sud-a i United Arab Shipping Company.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply