Skip to main content
search
VijestiSvijet

Hapag-Lloyd vidi finansijske brojke u padu usled blagog povećanja obima kontejnera

By 31/01/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: AnnaC17 / Shutterstock.com

U finansijskoj godini 2023., Hapag-Lloyd izvijestio je o značajnom smanjenju prihoda, dok je istovremeno zabilježen blagi rast obima kontejnera.

Prema preliminarnim i neovjerenim podacima, kompanija sa sjedištem u Hamburgu ostvarila je EBITDA od 4,8 milijardi američkih dolara, dok je EBIT doživio godišnji pad na 2,7 milijardi američkih dolara.

“Ovo se prvenstveno može pripisati nižim stopama teretnih tarifa usled normalizacije globalnih lanaca snabdijevanja.” izjavio je Hapag-Lloyd.

Prihodi njemačkog prevoznika pali su na 19,4 milijarde američkih dolara, uglavnom zbog niže prosječne tarife tereta od 1.500 dolara po TEU, dok je obim kontejnera porastao za 0,5% u prethodnoj godini na 11,9 miliona TEU.

“Međutim, konflikt u Crvenom moru negativno je uticao na obim transporta na kraju godine, budući da je preusmjeravanje brodova oko Rta dobre nade produžilo vrijeme putovanja.” napomenula je kompanija Hapag-Lloyd, koja je nedavno najavila novi savez sa Maersk Line, koji stupa na snagu u februaru 2025. godine.

Kompanija će objaviti svoj godišnji izvještaj za 2023. sa revidiranim finansijskim podacima i prognozom za tekuću finansijsku godinu 14. marta.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply