Skip to main content
search
VijestiSvijet

Hitachi Zosen upleten u rastući japanski skandal sa motorima

AAA

Izvor fotografije: Postmodern Studio / Shutterstock.com

Vlasnici brodova i zakupci ostali su da se pitaju koliki je zapravo njihov stvarni nivo emisije štetnih gasova dok se u Japanu širi skandal sa motorima, obuhvatajući i druge popularne brendove.

Nakon vijesti iz aprila da je više od 4.000 brodskih motora koje je proizveo IHI Power Systems imalo falsifikovane podatke o ekonomičnosti goriva tokom proteklih 20 godina, još jedno veliko ime u teškoj industriji, Hitachi Zosen, bilo je prinuđeno da se izvini kupcima širom svijeta. Otkriveno je da su dvije njegove filijale falsifikovale podatke o ekonomičnosti goriva za ukupno 1.364 brodska motora, odnosno za gotovo sve jedinice koje su istraživane, a koje su isporučene od 1999. godine. Falsifikovanje je moglo uticati na izračunavanje emisija azotnih oksida.

Japanske vlasti su najavile da će sada istražiti sve ostale velike proizvođače brodskih motora u zemlji kako bi provjerile da li postoji slično falsifikovanje.

Istrage koje se trenutno sprovode u Japanu podsjećaju na čuveni Volkswagen skandal sa emisijama.

Volkswagen skandal iz 2015. godine je najpoznatiji skorašnji primjer proizvođača koji namjerno obmanjuju kupce. Otkriveno je da je njemački proizvođač automobila namjerno programirao turbo dizel motore sa direktnim ubrizgavanjem (TDI) da aktiviraju kontrolu emisija samo tokom laboratorijskih testiranja emisija, što je omogućilo da vozila zadovolje američke standarde tokom regulativnih testova. Međutim, vozila su emitovala do 40 puta više NOx u stvarnim uslovima vožnje.

Pomorski sektor je imao prethodne skandale sa motorima. MAN, koji je sam po sebi filijala Volkswagena, platio je kaznu 2011. godine zbog lažnih tvrdnji o potrošnji goriva, dok je 2016. godine Wärtsilä otkrila odstupanja u određenim testovima mjerenja potrošnje goriva u svom centru u Trstu u Italiji.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply