Skip to main content
search
VijestiSvijet

Hitna kontrola obuke pomoraca

By 16/02/2024February 19th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: ID1974 / Shutterstock.com

Nastava nije išla u korak sa promjenama u brodarskoj industriji, ostavljajući posadu loše opremljenom, da se nosi sa izazovima.

Ovogodišnja konferencija “UK Chamber of Shipping” predstavila je panel ljudi, gdje su stručnjaci iznijeli svoje stavove o novim vještinama, koje će se očekivati od pomoraca u budućnosti. Diskusije su se ticale inovacije, tranzicije u transportu i hitne potrebe za ažuriranjem obuke pomoraca.

Colin McMurray, direktor grupe “Stream Marine”, započeo je diskusiju napomenom da će sutrašnjim pomorcima biti potreban spoj vještina i tehnologije, a vještine je podijelio u tri različite grupe: više kognitivne vještine – na primjer, napredna pismenost i kritičko mišljenje; socijalne i emocionalne vještine – na primjer, meke vještine, napredne vještine pregovaranja i visok nivo empatije; i vođstvo.

Philip Fullerton, generalni direktor “Northern Marine-a”, dao je mišljenje iz perspektive brodarske kompanije. On je primijetio da, iako je tradicionalna obuka pratila zahtjeve “STCW-a” za pokrivanje vještina kompetencije, povećana povezanost sa brodovima i interakcija između broda i obale znači da pomorcima treba viši nivo IT kompetencije. On je predložio promjene u trenutnoj obuci, kako bi se pomorci opremili vještinama koje će im trebati. „Ljudi gube dodir sa onim što imamo danas“, rekao je. „Većina obuka koje radimo je van obavezne obuke, jer postoji veliki jaz u obaveznoj obuci. Mislim da bi obuka trebala da obuhvati mnogo više, sa više kriterijuma zasnovanih na kompetencijama i ocjenama istih, možda u intervalima od pet godina.”

Takođe je istakao rastuću važnost održivosti u pomorstvu i vještine koje će biti potrebne za upravljanje, uključujući rukovanje predloženim novim brodskim gorivima, kao što su amonijak i vodonik.

Promjene u obuci pomoraca – u okviru ograničenja “STCW-a” – hitno su potrebne jer industrija prolazi kroz period velikih promjena. Za gospodina Johnson-a, ove promjene treba da se fokusiraju na četiri ključna prioriteta:

1. Obuka treba da se zasniva na procjeni sposobnosti, a ne na vremenu.
2. Liderske i lične vještine treba uvesti u obuku.
3. Veća upotreba simulacije.
4. Rješavanje dosljednosti vremena provedenog na moru, poboljšanje i razmišljanje o stalnom podučavanju na fakultetu, dok je pomorac na moru.

Izvor: missiontoseafarers.org

Podijeli vijest:

Leave a Reply