Skip to main content
search
VijestiSvijet

HMM će vjerovatno biti prodan Harim-JKL-u za ugovor od 4,9 milijardi dolara

AAA

Izvor fotografije: Oliver Hoffmann / Shutterstock.com

Južnokorejski prerađivač peradi i vlasnik Pan Ocean-a Harim Group i njegov član konzorcija, privatna ulagačka kompanija JKL Partners, izabrani su 18. decembra kao poželjni ponuditelji za kupovinu HMM-a.

Glavni dioničari HMM-a, institucije pod državnom kontrolom Korea Development Bank i Korea Ocean Business Corporation, objavile su svoj izbor nakon gotovo mjesec dana procjene, nakon što su Harim-JKL i Dongwon LOEX, logistička jedinica grupe fishing chaebol Dongwon, dali svoje ponude 23. novembra.

I Harim-JKL i Dongwon LOEX ponudili su svaki oko 6,3 biliona KRW (približno 6 milijardi USD) za HMM. Uključujući konvertibilne obveznice, udjeli koje drže KDB i KOBC iznose potencijalnih 57,9%. Vjeruje se da su Harim-u prednost dali veća gotovinska sredstva, koja iznose gotovo 1 milijardu američkih dolara, i njegova evidencija u preokretu Pan Ocean-a, najveće južnokorejske kompanije za prevoz rasutog tereta. U 2015. Harim je takođe radio s JKL-om na kupovini tadašnjeg STX Pan Ocean-a od KDB-a za 900 miliona USD. Kao i HMM, Pan Ocean (koji je nakon preuzimanja odbacio ime STX) došao je pod kontrolu KDB-a nakon zamjene duga za dionice.

Preuzimanje vlasništva nad Pan Ocean-om dovelo je Harim-a u poziciju sveobuhvatne logističke kompanije, dajući mu nadimak “južnokorejski Cargill”. Harim, koji je sada rangiran na 17. mjestu finansijske ljestvice Južne Koreje sa imovinom od 17 triliona KRW (13 milijardi USD), popeti će se na 13. mjesto ako uspije kupiti HMM, što će njegovu imovinu povećati na 42,8 biliona KRW (33 milijarde USD). HMM ima više imovine od svojih udvarača, što je izazvalo proteste njegovog osoblja i Federacije korejskog sindikata pomoraca u vezi s njegovom prodajom. KDB je, međutim, odlučan odvojiti HMM od brige, kao i s Pan Ocean-om i svim drugim prethodnim dužnicima. “Planiramo dovršiti transakciju u prvoj polovini sljedeće godine nakon pregovora o kupoprodajnom ugovoru.”

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply