Skip to main content
search
VijestiSvijet

Höegh LNG udružuje se sa Deutsche ReGas za plutajući terminal za vodonik u Njemačkoj

AAA

Izvor fotografije: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Höegh LNG potpisao je ugovor sa njemačkim operaterom terminala Deutsche ReGas za razvoj terminala za uvoz vodonika u industrijskoj luci Lubmin na njemačkoj obali Baltičkog mora.

Planirano je da terminal bude operativan od početka 2026. godine i biće prvi plutajući uvozni terminal na svijetu za industrijsku konverziju zelenog amonijaka u zeleni vodonik, saopštila je Deutsche ReGas, operater jedina dva privatno finansirana LNG terminala u Njemačkoj.

Terminal će proizvoditi oko 30.000 tona vodonika godišnje, koji će biti uključen u mrežu putem postojećeg priključka na terminalu Deutsche ReGas u Lubminu.

Prema ugovoru, Höegh LNG će obezbijediti tehnologiju za konverziju zelenog amonijaka u vodonik ugrađenu u rješenje na barži, dok će Deutsche ReGas biti odgovoran za infrastrukturu terminala na kopnu, sveukupnu koordinaciju cijelog projekta, uključujući dobijanje dozvola i marketing uvoznih kapaciteta na terminalu.

“Uvoz vodonika od globalnih proizvođača iz inostranstva ključan je za postizanje industrijske dekarbonizacije. Prilagođavanjem postojećih elemenata pomorske infrastrukture našim inovativnim rješenjem za konverziju, možemo omogućiti pristup cjenovno konkurentnom vodoniku u narednih nekoliko godina. Stručnost, tehnologija i infrastrukturni elementi već postoje,” rekao je Erik Nyheim, izvršni direktor Höegh LNG-a.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply