Skip to main content
search
VijestiSvijet

Holland America Rotterdam počinje dugoročni pilot test biogoriva

By 14/05/2024May 15th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Kruzer kompanije Holland America Line, Rotterdam (99,935 bruto tona), započeo je dugoročni test koristeći 100 posto biogorivo niske ugljične intenzivnosti tokom krstarenja norveškim fjordom ove sezone. Ovo označava napredak u nizu testova koje sprovodi Carnival Corporation koristeći kruzere iz Holland America i AIDA, prelazeći sa mješavina biogoriva na 100 posto sertifikovano biogorivo, što odražava slične testove u drugim dijelovima komercijalne pomorske industrije.

Kruzer je bio opremljen biogorivom dobijenim iz sirovina od GoodFuels i isporučenim od FincoEneries prije odlaska iz luke Rotterdam u Holandiji 27. aprila. Izgrađen od strane Fincantieri i isporučen 30. jula 2021. godine, on je najnoviji brod kojim upravlja linija i jedan od najnovijih u industriji.

Carnival Corporation je započeo svoje testove sa biogorivima 2022. godine. AIDA Cruises je testirala upotrebu regenerisanog biogoriva u pomorskim dizel motorima zajedno s istraživačkim partnerima na Univerzitetu u Rostock-u. Na osnovu ovih testova, kompanija je nastavila da koristi mješavinu biogoriva 21. jula 2022. godine na brodu AIDAPrima (125,572 bruto tona), čime je postala prvi kruzer koji je primio ovu vrstu goriva. Testovi su sprovedeni dok je brod krstario sjevernom Evropom, između Rotterdam-a, Hamburg-a i Norveške.

Sektor krstarenja sustiže druge dijelove komercijalne pomorske industrije koje su takođe testirale biogoriva. Royal Caribbean Group takođe je započeo testove 2022. godine i ljeta 2023. testirao održive mješavine biogoriva na Royal Caribbean International-ov Symphony of the Seas koji plovi iz Barselone i Celebrity Cruises-ov Celebrity Apex koji plovi iz Rotterdam-a. Kompanija je završila 12 uzastopnih sedmica testiranja biogoriva u Evropi, nazivajući to “presudnim trenutkom za putovanje alternativnog goriva Royal Caribbean Group.”

Testovi biogoriva su bili uspješni. Šira pomorska industrija međutim izvještava da je ograničena dostupnošću biogoriva.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply