Skip to main content
search
VijestiSvijet

Hong Kong postaje prva velika žrtva redizajniranja globalne mreže brodarskih kompanija

By 03/04/2024April 4th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Najbrže opadajući veliki kontejnerski terminal na svijetu priprema se za dalje ogromne padove prometa u naredne dvije godine.

Hong Kong, koji je prije 20 godina bio najveći kontejnerski terminal na svijetu, sve više biva izbjegavan od strane globalnih brodarskih kompanija.

Velike alijanse, Gemini Cooperation, THE Alliance i Ocean Alliance, objavile su promjene u svojim mrežama za ovu i sljedeću godinu, pri čemu je Hong Kong izostavljen iz mnogih ruta.

“Ovo ne sluti na dobro za Luku Hong Kong, ali trebalo bi se shvatiti i kao znak da je u toku konsolidacija mreže, posebno u vezi sa čvorištima za preusmjeravanje,” navodi se u novom izvještaju danske konsultantske kuće Sea-Intelligence.

Analiza dizajna mreže i efikasnosti mreže pokazuje da su manja, ali veća čvorišta ekonomski efikasnija, prema Sea-Intelligence.

Hong Kong se čini kao prva velika “žrtva” toga, tvrdi konsultantska kuća u svom najnovijem sedmičnom izvještaju, upozoravajući da bi više luka moglo riskirati istu sudbinu.

Promet kontejnera u Hong Kongu pao je za 14% prošle godine na 14,3m TEU, što je najveći postotni pad među najvećim lukama svijeta prošle godine, prema podacima britanskih konsultanata Drewry. Kantonski grad sada se nalazi na 10. mjestu u svjetskoj ligi kontejnerskih luka.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply