Skip to main content
search
VijestiJadran

Hrvatski FSRU dočekao 85. isporuku LNG-a

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Terminal za tečni prirodni gas na Krku u Hrvatskoj dočekao je 85. isporuku od početka operacija u januaru 2021. godine.

Dana 20. februara, brod BW Tulip, kapaciteta 173.400 kubnih metara, izgrađen 2018. godine, pristao je uz FSRU kapaciteta 140.000 m3, saopštio je državni operater LNG terminala Hrvatska u kratkoj izjavi.

Hrvatski FSRU uglavnom prekrcava iz SAD-a, ali u manjoj mjeri i iz Katara, Nigerije, Egipta, Trinidada, Indonezije, kao i prekrcaje sa evropskih terminala.

Od početka komercijalnih operacija, LNG terminal isporučio je više od 7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u hrvatski sistem, izjavila je kompanije LNG Croatia u odvojenom saopštenju u utorak. LNG terminal je regasifikovao više od 11,5 miliona kubnih metara LNG-a.

Zbog visoke potražnje, LNG Croatia trenutno radi na povećanju kapaciteta svog FSRU terminala za LNG na Krku.

Prošle godine, finska Wartsila dobila je ugovor za isporuku jednog regasifikacijskog modula za FSRU. Prema ugovoru, Wartsila Gas Solutions, izgradiće regasifikacioni modul maksimalnog kapaciteta od 250.000 m3/h. Trenutna tri LNG regasifikaciona postrojenja imaju maksimalnu stopu regasifikacije od 451.840 m3/h.

Nakon nadogradnje, LNG terminal na Krku imaće kapacitet od otprilike 6,1 milijardu kubnih metara godišnje do 2025. godine.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply